Загальна кількість переглядів!

четвер, 1 липня 2021 р.

1 липня 1917р. у бою з московитами загинув Роман Камінський, командир відділу кінноти Легіону Українських Січових Стрільців (УСС), поручник австро-угорської армії.

Братська могила вояків УСС в с.
Конюхи, у якій похований Роман Камінський

Організатор відділу кінноти УСС, яка здобула добру славу на фронтах І світової війни і не раз відзначалася в боях. Загинув під час битви із російською армією біля села Конюхи на Тернопільщині.

Це був останній значний бій УСС у складі австрійської армії. Січові стрільці перебували в резерві і не володіли інформацією про перебіг бою (почався ще 29 червня) на різних ділянках фронту. Це призвело до того, що супротивник, прорвавши лівий фланг, оточив яругу, де перебували стрільці. Внаслідок несподіваного нападу УСС зазнали суттєвих втрат (понад 50% особового складу), загинуло 17 старшин із 26-и, в тому числі комендант полку Франц Кікаль. Від полону врятувалися лише підрозділи, що перебували на інших ділянках фронту.

Сергій Горобець.
*****
Ось як описує у своїй книжці Ярослав Когут (1929 р. н., корінний житель с. Конюхи, учасник визвольних змагань, засуджений на 25 років):

« У цій могилі захоронені: комендант стрілецької кінноти Роман Камінський, поручник Осип Яримович , підхорунжий Ворона, підхорунжий Василь Іванців, вістовий Тютько, десятник Кузьмович, старший стрілець Шкварко. Це захоронення зберегла в пам'яті покійна Ксенія Мрикало — Олеськів (Курилишина), вона й прилучила до цього гробу ще одного стрільця — Василя Яреми (мав біля себе документ). Про це місце захоронення також пам'ятав Йосип Паслай, який постійно, під час окупації України різними владами, підсипав на тому місці маленький, замітний для ворожого ока гробик. Вибираючись із Конюх, покійний Йосип заповів своєму синові Петрові обходити й тримати в пам'яті цей гробик, що він й робив до того часу, поки не була проголошена Незалежна Україна і мешканці села Конюхи насипали на тому місці Могилу.»
*****
1917 р. – в бою під с. Конюхи, нині Козівського району, загинули підполковник австрійської армії, комендант Леґіону УСС Франц Кікаль, поручник кінноти Леґіону УСС Роман Камінський, командир 3-ї сотні УСС Осип Яримович (його пам’яті присвятив Роман Купчинський пісню “Накрила нічка”) та ін.

Джерело
Сайт Терен

Немає коментарів:

Дописати коментар