Загальна кількість переглядів!

четвер, 1 липня 2021 р.

Цей день в історії УПА - 1 липня.

Для збільшення натисніть на зображення.
1943 рік
У бою з німецькою поліцією в селі Знаменівка на Дніпропетровщині загинув повстанець «Ворон».

1947 рік
У сутичці з загоном МВД у селі Купчинці на Тернопільщині двоє повстанців знищили старшого лейтенанта і рядового, але були оточені і, не маючи шансів прорватися, застрелилися останніми патронами.

Під час зіткнень із загонами МВД у селах Береги і Верхнє Висоцьке на Дрогобиччині загинули двоє повстанців.

1948 рік
Чота сотні «Басейн» УПА-Захід у бою з опергрупою МВД біля села Воля Коблянська на Дрогобиччині знищили старшого лейтенанта і двох військових, ще одного поранено.

У селі Лишня на Дрогобиччині у сутичці з загоном МВД загинула референт Українського Червоного Хреста Петрунеля Дідик – «Оксана».

Рій сотні «Лемківська» УПА-Захід у райцентрі Підбуж на Дрогобиччині у перестрілці біля райвідділу МВД знищили 4 військових.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Ілемня на Станіславщині. Повстанці, що перебували всередині, знищили двох військових, ще двох поранили і всі прорвалися.

Під час зіткнень із загонами МВД у селах Ковиничі, Корчунок, Сможе і Ясениця на Дрогобиччині загинули референт надрайонної СБ (служби безпеки ОУН) Андрій Криськів – «Беркут» і ще четверо підпільників.

1949 рік
У сутичці з опергрупою МВД біля села Лужок Долішній на Дрогобиччині загинув районний провідник ОУН Григорій Гудима – «Сойко».

1950 рік
Під час зіткнення з загоном МВД на полі біля села Коцюбинці на Тернопільщині біли оточені і застрелились двоє підпільників.

1951 рік
Через зрадника спецгрупа МВД вийшла на відділ повстанців біля гори Яйко-Ілемське на Станіславщині. У перестрілці загинули колишній начальник штабу воєнної округи «Говерла» Степан Фрасуляк – «Хмель», його дружина і двоє охоронців.

Підготував Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар