Загальна кількість переглядів!

понеділок, 28 червня 2021 р.

Цей день в історії УПА - 28 червня.

Цю будівлю штурмувала боївка "Крука" в лютому 1943-го. Після війни там розмістилося училище механізації сільського господарства
******
У великому бою, у 1945 році, з загоном НКВД в селі Тершаків на Львівщині загинули командир сотні «Жубри» УПА-Захід «Крутіж» і 28 воїнів УПА.

У селі Лишнівка на Волині повстанці знищили голову колгоспу і 4 бійців винищувального батальйону, що проводили збирання податків. Здобуто автомат, 3 гвинтівки, інше озброєння.

У селі Підзвіринець на Львівщині підпільники знищили дільничного НКВД і трьох бійців винищувального батальйону.

1946 рік
Сотня «Сірі» УПА-Захід у сутичці з загоном МВД, що проводив облаву біля райцентру Галич на Станіславщині, знищила лейтенанта і слідчого райвідділу МВД.

Відділ сотні «Месники» УПА-Захід біля села Тязів на Станіславщині знищив 3 військових МВД, що влаштували засідку, ще одного поранено.

Загони МВД провели масштабну облаву на сотню «Летуни» УПА-Захід у лісових масивах Калушського району Станіславщини. У сутичках, що тривали понад 5 годин, загинули 7 повстанців (зокрема старший булавний «Сухий»), ще двоє отримали поранення, решта змогли прорватися.

1947 рік
Відділ УПА-Захід у засідці в селі Рибне на Станіславщині затримав вантажний автомобіль, роззброїв 5 військових, перевірив документи і відпустив. Як виявилося, серед відпущених перебував заступник начальника обласного управління МВД.

У сутичці біля сіл Бзовиця і Хатки на Тернопільщині повстанці знищили двох військових МВД, ще одного поранено.

1948 рік
У селі Сушно на Львівщині підпільники знищили голову колгоспу і двох бійців винищувального батальйону. Спалено сільраду, знищено телефонне обладнання.

1949 рік
Біля села Стрептів на Львівщині на закладеній повстанцями міні підірвався легковий автомобіль, у якому перебували заступник начальник райвідділу МГБ, старший лейтенант і двоє військових. Всі отримали поранення.

1950 рік
Під час зіткнення з загоном МВД біля села Рай на Тернопільщині загинули четверо повстанців.

1951 рік
У бою з пошуковою групою полку внутрішніх військ біля села Немилів на Львівщині загинули районний провідник ОУН Петро Кулич – «Воробець» та ще троє повстанців.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар