Загальна кількість переглядів!

четвер, 30 липня 2020 р.

Цей день в історії УПА - 30 липня.

УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.
Іван Бутковський «Гуцул» – перший командир ВО «Говерла» — воєнної округи Української повстанської армії, № 4 (Івано-Франківщина, Північна Буковина), частини оперативної групи УПА-Захід.
В першій половині 1944 року — командиром округи був Бутковський Іван «Гуцул». Після його переходу на Захід, в ролі керівника місії УПА закордоном, командиром округи став Твердохліб Микола — майор «Грім».
До складу ВО-4 «Говерла» входило: 8 тис. повстанців (літо 1944 р.); 5 тис. повстанців (літо 1945 р.).

1943 рік
Вночі відділ УПА вдало атакував німецький потяг біля станції Маневичі на Волині. Кількох німців убито й поранено, решта розбіглися. Здобуто багато зброї і патронів. Втрати УПА: один поранений.

1945 рік
Чота сотні «Витязі» УПА-Захід атакувала дільницю винищувального батальйону в селі Підгірці на Львівщині. Особовий склад роззброєно і розігнано, здобуто 3 кулемета, автомат, патрони.

Пошукова група НКВД захопила криївку біля села Довголука на Дрогобиччині. Один повстанець загинув, ще сімох захоплено в полон.

У засідці на шляху біля села Нагуєвичі на Дрогобиччині підпільники знищили лейтенанта райвідділу НКВД і поранили районного інспектора статистичного управління.

У бою з москалями у селі Порудно на Львівщині загинули троє повстанців.

1946 рік
Під час нічного бою з москалями на полі біля села Гермаківка на Тернопільщині загинули двоє повстанців, у тому числі районний провідник ОУН Павло Прудивус – «Іван».

1947 рік
Рій сотні «Басейн» УПА-Захід у селі Волосянка на Дрогобиччині знищив документи сільради і спалив нафтозбиральник.

Під час облави загонів МГБ біля села Купчинці на Тернопільщині загинули 9 повстанців, ще один застрелився в оточенні.

Троє повстанців, наскочивши на пошукову групу МВД у селі Ставчани на Дрогобиччині, знищили двох військових, ще одного поранили і прорвалися без втрат.

1948 рік
У селі Завидче на Львівщині підпільники знищили двох уповноважених міністерства заготівель.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Люлинці на Тернопільщині. У перестрілці один повстанець загинув, двоє змогли прорватися.

Біля села Туради га Дрогобиччині повстанці знищили трьох військових МВД, ще одного поранено.

1950 рік
У бою з москалями у селі Черниця на Дрогобиччині загинули троє повстанців.

Підготував Сергій Горобець,
Український інститут національної пам`яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар