Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 31 липня 2020 р.

Цей день в історії УПА - 31 липня.

УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.
5 червня 1943 р. підрозділ УПА в с.Дюксин біля Костополя напав на німецький каральний загін чисельністю 70 осіб, німці втративши 12 вбитих, змушені були відступити.
Перед цим німці вбивали мирне населення і палили село Дюксин - загинуло багато жителів які не встигли втекти до лісу, зокрема німцями був убититй батько підпільного графіка ОУН Ніла Хасевича - Антон Хасевич.
Тут же стався випадок - селянин Карпо Овдійчук прагнучи здобрити німців почав їх пригощати молоком і хлібом, а німці випивши молоко жорстоко вбили довірливого селянина.
Командуванням УПА на основі цього характерного випадку була випущена листівка із закликом нещадно боротися проти німецьких загарбників.
************
1944 рік
Відділ сотні «Перебійнис» УПА-Захід у бою  з москалями біля села Хлівчани на Львівщині знищив двох сержантів і рядового.

1945 рік
Рій сотні УПА-Захід атакував дільницю винищувального батальйону в селі Гаврилівка на Станіславщині. Знищено і поранено кількох бійців, решту особового складу розігнано.

Опергрупа НКВД захопила криївку в селі Григорів на Станіславщині. Двоє повстанців, що перебували всередині, знищили лейтенанта, але зазнали важких поранень і були захоплені в полон.

1946 рік
Сотня «Журавлі» УПА-Захід атакувала дільницю винищувального батальйону в селі Липовиця на Станіславщині. Особовий склад розігнано. Спалено приміщення гарнізону, молочарню, хати бійців-активістів. Здобуто кулемет та інше озброєння.

У селі Корнич на Станіславщині повстанці знищили сержанта полку внутрішніх військ, захопили в полон секретаря райвиконкому, уповноваженого по хлібозаготівлях і двох радянських чиновників.

1947 рік
У райцентрі Перегінське на Станіславщині повстанці знищили нафтові вежі та обладнання нафтопромислу.

У селі Вовчинець на Станіславщині підпільники знищили голову сільради.

1948 рік
Рій сотні «Басейн» УПА-Захід у засідці біля села Хирів на Дрогобиччині поранив секретаря райфінвідділу.

У бою з москалями у селі Туради на Дрогобиччині загинули двоє повстанців.

1950 рік
У селі Обельниця на Станіславщині повстанці на колгоспному току знищили третього секретаря райкому КП(б)У.

Підготував Сергій ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар