Загальна кількість переглядів!

середу, 30 вересня 2020 р.

Бій УСС з москалями під селом Потутори 30 вересня 1916р.

село Потутори та околиці.

Військові події досягли апогею в останні дні вересня 1916-го. 29 числа розпочався третій, найбільш масований наступ москалів у районі Лисоні. Бої тривали майже безперервно три доби. Упродовж перших двох днів москальська артилерія вела ураганний обстріл австрійських коаліційних військ на Лисоні та в околицях села Потутори.

У другій половині дня 30 вересня москальська піхота розпочала наступальну операцію на висоті 327. Москалі розбили угорський полк і зайняли його позиції, створивши плацдарм для наступу. Далі москалі виходять у долину річки Золота Липа в напрямку села Посухова і, використовуючи зайняті 16 вересня позиції, оточують полк українських січових стрільців, дислокований у селі Потутори. Ціною великих втрат загонам УСС вдалося прорвати кільце оточення і вийти до Бережан. У складі колишнього полку січових стрільців залишилося 17 старшин і 150 стрільців.

Наслідки:
Через значні втрати постало питання про саме існування полку УСС. Проте згодом, завдяки ефективній роботі Вишколу УСС відбулося відродження підрозділу.

Москалі так і не зуміли втриматись на Лисоні, й незабаром були відкинуті 55 дивізією.

Література:
Українські Січові Стрільці 1914 — 20. Л. 1935, 3 вид. Монреаль 1955;
Думін О. Історія Легіону УСС 1914 — 18. Л. 1936;
Ріпецький С. Українське Січове Стрілецтво. Визвольна ідея і збройний чин. Нью-Йорк 1956.

Фото 
https://1ua.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар