Загальна кількість переглядів!

суботу, 3 жовтня 2020 р.

Цей день в історії УПА - 3 жовтня.

УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.
Марія ГАВРИЛІВ. Народилася 23 лютого 1929 року у селі Хишевичі Городоцького району Львівської області. Була наймолодшою з шести дітей у сім’ї. Закінчила вісім класів у сусідньому місті Комарно. Два роки вчилася в ремісничій школі у Львові. Через війну 1942-го навчання перервалося. У 14 років стала медичною сестрою в Українській повстанській армії. 1948-го заарештували. Відбула 10 років таборів у російській Мордовії. Після повернення додому працювала санітаркою, у колгоспі. Вийшла заміж за репресованого колишнього упівця Петра Гавриліва 1924 року народження. Чоловік помер у 1999 році у віці 75 років. Сину Мирону – 58 років, учитель математики, завуч школи. Донька 56-річна Мирослава працює вихователькою в дитячому садку, а на 8 років молодша Оксана була пекарем, зараз – санітарка. Має шістьох онуків, сімох правнуків. Вишила рушники й килими. Кожній дитині вишила декалог націоналіста – на стіну. 
**********
1943 рік
У райцентрі Радивилів на Рівненщині відділ української самооборони у бою з німцями знищив 9 військових, ще двох поранено.

1944 рік
У селі Хренів на Львівщині повстанці знищили голову сільради.

Під час мітингу в селі Тиха на Дрогобиччині повстанці знищили інструктора райкому КП(б)У, оперуповноваженого райвідділу НКВД та інструктора районного військкомату.

1945рік
Відділ сотні «Хорти» УПА-Захід атакував загін НКВД, що збирав продовольство в райцентрі Човгани на Закарпатті. Знищений старший лейтенант, чотирьох військових роззброєно і відпущено. Здобуто автомат і дві гвинтівки.

Двоє повстанців загинули у бою з москалями у селі Товстолуг на Тернопільщині.

1946 рік
Під час боїв з москалями у селах Коросне і Новий Яр на Львівщині загинули троє повстанців.

1947 рік
Рейдова група УПА у селі Соболівка на Київщині поширила антирадянські листівки і конфіскувала колгоспні продукти.

Лікар надрайонного проводу ОУН Юлія Онисько – «Ванда» загинула в бою з москалями у селі Уличне на Дрогобиччині.

1948 рік
У бою з москалями біля села Журавне на Дрогобиччині загинули повстанці Михайло Шевчук і санітарка Варвара Ковалишин.


1950 рік
Пошукова група МВД захопила криївку біля села Станківці на Станіславщині. Один повстанець загинув у перестрілці, решта 12 відійшли без втрат.

1951 рік
У бою з москалями у селі Мишин на Станіславщині загинув районний провідник ОУН Василь Тафійчук – «Сивий».

1952 рік
Четверо повстанців були оточені пошуковою групою МГБ у селі Гумниська на Львівщині, в ході бою знищили командира групи – капітана, але всі загинули під час прориву.

Джерело.
СЕРГІЙ ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар