Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 30 жовтня 2020 р.

30 жовтня 1848р. у м. Львів відбувся перший з’їзд Українських діячів культури та науки, який отримав назву «Собор руських учених».

1). Іван Борискевич.
2). Засідання Головної Руської Ради у Львові. 1848 рік.
30 жовтня 1848 року у славнозвісному місті Львів відбувся перший з’їзд українських діячів культури та науки, який отримав назву «Собор руських учених». Це стало дуже важливою подією для громадського та культурного життя України. Учасники цього збору виступали за встановлення української мови для Західної та Східної України, за одну мову для одного народу. Головною ідеєю собору стала єдність нації, і саме на принципі єдності базувалися усі інші питання, які розглядалися Собором.
У першому Соборі, ініціаторами якого стали Микола Устинович та Іван Борискевич, брали участь більше сотні осіб. Серед них були письменники, учителі, вчені, юристи і навіть студенти. Вони вели різноманітні наради, створили програму для організації української науки у рамках поставлених задач, заснували Товариство народної освіти для підвищення рівня освіти українського народу.
Цю подію намагалася використати Руська Рада у прагненні створити особливі умови для розвитку українського народу. Передбачалося, що всі землі Австрійської імперії, де живуть українці, об’єднаються у край з самостійними правами. Ідея абсолютної єдності підтримувала усіх українців до розпаду Австро-Угорщини у 1918 році, але, нажаль, реалізованою так і не стала.
(Ред. Бачив на інших сайтах 16 та 26 жовтня що подія відбулася)
Джерело
http://www.calendarium.com.ua/ua/u_lvovi_rozpochavsya_sobor_ruskih_uchenih_1848_

Немає коментарів:

Дописати коментар