Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 20 листопада 2020 р.

Отець Дяк Василь парох с. Чирна, Грибівський деканат. В'язень німецьких, польських та московитських катівень, замордований московитами в лютому 1955р.

Світлий Понеділок 1937року. о. Василь Дяк над могилою Григорія Адам'яка в Перунці.
**********
Народився 1902 р., рукоположений., 1933 р., безженний. 1933-1934 – сотрудник с. Орове, Бориславський деканат. 1934-1936 – адміністратор. с. Розтока Велика, Мушинський деканат. 1936 (?) адміністратор с. Мшанна, Дуклянський деканат. 1941-1944 – арешт, й інтернований німецькою владою в Кельцах. 1945 – пар. с. Чирна, Грибівський деканат, – коротко перебував у Кракові. 1945-1947 – в'язень польських тюрем. 1947 – душпастир латинської парафії с. Вєжбно на Вроцлавщині.

Отець Василь Дяк після арешту о. д-ра Степана Граба два тижні обслуговував греко-католицьку парафію в Кракові, а коли пішов до Кардинала Сапєги, щоб дозволив йому обняти парафію в церкві Норберта, той сказав йому: «Шкода говорити на цю тему, бо в його дієцезії не буде працювати ані один греко-католицький священик», – і поручив йому вчитись латинського обряду й забиратись на західні землі.

Вперше заарештований у 1941 році німецькою окупаційною владою й інтернований у Кельцах до 1944 р. У серпні 1945 року заарештований вдруге польською службою безпеки (УБ) в Криниці, ув'язнений в Новому Санчі й засуджений (?). Покарання відбував до жовтня 1947 року в тюрмі у Віснічу, воєводство Краківське.
Докладніші обставини арешту й дальша доля о. Василя за свідченнями Івана Лешка з Флоринки: «Під кінець Другої світової війни, коли фронт затримався коло Дуклі, у наших лісах була червона партизанка, яка часто грабувала й тероризувала наших селян... Одної ночі напали на приходство в Чирній, забрали худобу, а о. Василя страшно побили за те, що він, на їхню думку, інформував німців про грабунки.

По війні на західних землях Польщі, у селі Вєжбні, о. Василь Дяк душпастирював на латинській парафії, але вже не під своїм прізвищем, а як Гіполіт Орловскі. Червоні кати й там його знайшли. Одного разу серед ночі прийшли й попросили, щоб він охрестив їм хвору дитину, а коли отець вийшов до них, тоді його закатували. Це сталося в лютому 1955 р.

Джерело:
http://www.vox-populi.com.ua/

Немає коментарів:

Дописати коментар