Загальна кількість переглядів!

вівторок, 24 листопада 2020 р.

Цей день в історії УПА - 24 листопада.

УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.
Група повстанців із Закерзоння в американській зоні окупації Німеччини. Регенсбург, 1948 р.
*********
1943 рік
На шляху біля села Самостріли на Рівненщині повстанці обстріляли кілька німецьких автомобілів.

1944 рік
Чота сотні «Журавлі» УПА-Захід у засідці біля села Жакля на Станіславщині знищила 7 військових НКВД, ще трьох поранено. У перестрілці загинув один воїн УПА.

1945 рік
У селі Бобли на Волині повстанці під час раптового нападу знищили секретаря сільради, поранили дільничного НКВД і секретаря комсомольської організації. Спалено сільську раду.

Станичний ОУН Володимир Дереш – «Степовий» і ще троє повстанців загинули в бою з московитами у селі Добряни на Дрогобиччині.

У засідці біля села Чесники на Станіславщині повстанці роззброїли лейтенанта і чотирьох військових Червоної армії. Застрелений солдат, який чинив опір, решту відпущено. Спалено вантажний автомобіль.

В селі Грушка на Станіславщині повстанці знищили голову і секретаря сільради.

1946 рік
Четверо повстанців вступили в бій із загоном МВД, який атакував їх у селі Унятичі на Дрогобиччині. У бою всі четверо загинули, у тому числі надрайонний провідник «Левко».

1947 рік
У засідці на території Підбузького району Дрогобиччині повстанці знищили дільничного МВД і важко поранили секретаря райкому КП(б)У.

Під час бою з московитами у селі Туради на Дрогобиччині загинули двоє повстанців, серед них – районний провідник Ярослав Гамзій – «Май».

У селі Луки на Тернопільщині підпільники знищили члена правління колгоспу.

Джерело:
Підготував Сергій Горобець,
Український інститут національної пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар