Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 27 листопада 2020 р.

27 листопада 1943р. бій УПА на чолі з курінним Василем Андрусяком " Різуном" із двома нiмецькими дивiзiями.

на фото В.Андрусяк, село Завій.
*****
Бій відбувся у Чорному лiсi між селами Посіч і Завій, рукопашна. Вбито 60 німців, убито чотирьох та поранено 11 вояків УПА.
****
27 листопада 1943 року німці розпочали операцію з оточення куреня "Скажені" під командуванням Андрусяка між селами Посіч і Завій у Чорному лісі. Повстанців було 220, а німців – 600 вояків. Повстанці прорвали кільце оточення з утратами були у 2-3 рази меншими, ніж у ворога.
Джерело
Збруч.
*********
Джерело: 
http://www.memoria.com.ua/index.php?option=com_content&task=view&id=16&Itemid=31&lang=uk

26 листопада 1943 року у Чорний ліс до "Різуна" прийшли з вишкільного куреня "Чорні Чорти" дві чоти: "Славка" та "Юрка". Привів ці підвідділи сотенний "Дон". Разом відділи нараховували близько 220 стрільців, тобто саме тоді, в листопаді 1943 р., було закладено основи загальновідомого згодом куреня "Скажені" під командою Василя Андрусяка - "Різуна". На той час німецька розвідка виявила скупчення повстанських відділів у Чорному лісі і 27 листопада 1943 року ворог вирішив оточити їх між селами Посіч та Завій.
Вранці 27 листопада німці розпочали наступ із сіл Майдан, Посіч, Завій силами 600 осіб, при підтримці авіації. Близько 12 години відділи УНС було оточено повністю. Бої розпочалися о 13 годині й тривали до 18 години. "Ворог, який скочив до наступу із самовпевненістю, мав вже у перших хвилинах важкі втрати, та зрозумів, що перед ним твердий противник". Повстанцям вдалося захопити німецьку радіостанцію. Це утруднило німцям зв'язок у лісовій гущавині. Повстанці у двох точках оборони підготували групи до прориву ворожого кільця. У відповідний момент "різунівці" майже одночасно здійснили прорив у цих місцях. Після кількох годин перестрілок і рукопашних боїв вони розсіяли німців по лісу. Сотенний Володимир Чав'як - "Чорнота" пише: "Ми зрозуміли, що оточені. Нам скомандували дотягнутися до яру. Одні підсувалися, інші прикривали огнем. Коли ми зібралися на місці, звідки намітили прориватися, примкнули багнети і з криком "Слава" кинулися на ворогів".

Результати цього бою, що став бойовим хрещенням новосформованої бойової одиниці, були такими: сотня "Змії" (командир "Різун") втратила 4 вбитими, 7 пораненими, на ділянці цього відділу німецькі втрати становили близько 45 вбитих та 15 поранених; сотня "Месники" (командир "Дон"), з якою перебував "Чорнота", мала 12 повстанців поранених і 7 вбитих. Між пораненими був сотенний "Дон". Німці недорахувалися 40 чоловік пораненими та вбитими. За іншими даними, крім втрат сотні "Змії", подаються такі: власні - 3 вбитих, 11 поранених, у німців - близько 60 осіб.

Немає коментарів:

Дописати коментар