Загальна кількість переглядів!

четвер, 26 січня 2023 р.

26 лютого 1969 р. передчасно відійшов у засвіти Микола Фриз - діяч ОУН, командир УПА, керівник пропаганди на Лемківщині. Його знайшли мертвим у ванній кімнаті при відчиненому вікні. Припускають, що він помер від удару серця...

Народився сотенний безсмертної УПА Микола Фриз - "Вернигора", 7 грудня 1914 р. чесний бойківський хлопець, жертовний патріот України, який понад усе мріяв вибороти для неї волю. Шлях карпатського легеня до посмертного пошанування був дуже тернистий.
Микола закінчив сільську початкову школу, Дрогобицьку гімназію та Перемишльську духовну семінарію, висвятився на диякона.

У 1949 р. покликаний до обласного проводу ОУН на пост референта юнацтва. Щоб замаскувати свою діяльність, стає секретарем сільради, але через кілька місяців, після того, як його приїхали арештувати енкаведисти, змушений був тікати на захід. Перебрався на Лемківщину, де біля містечка Ліська вчителював та організовував українське освітнє товариство та курінь молоді, який і очолив, готував групу членів ОУН, які мали йти в Україну.

В 1941 році М.Фриз у складі похідної групи ОУН перейшов Галичину та опинився в колишній Кам`янець-Полільській області як референт пропаганди ОУН.

У березні 1942 р. повернувся на Лемківщину, де учителював і очолював дівочу бурсу в Ліську та водночас вів підпільну діяльність в ОУН. Від липня 1944 р. під псевдонімом "Вернигора" проводив виховну роботу в новоорганізованих сотняхУПА. Далі став референтом пропаганди всієї Лемківщини та воював проти польсько-російської окупації до літа 1947 р.

Завдяки мужності та сміливості, М.Фриз на чолі групи воїнів УПА у серпні 1947 р. успішно здійснив багатокілометровий рейд на Захід, до Німеччини. Там сотенний зголосився до Провідника Степана Бандери і працює в проводі ЗЧ ОУН: допомагає встановити зв`язки з підпіллям ОУН-УПА в Україні, гуртує колишніх повстанців, виступає з розповідями про боротьбу УПА, друкувався в часописах.

У 1948 році висланий проводом до праці серед української громади у Франції. Нелегально переходить кордон і опиняється в Парижі. Зайняв пост крайового провідника ОУН у цій країні. Видавець і редактор часопису "Українець" у Франції.

1967 р. сім`я колишнього сотенного УПА поселилась у США. Останні два роки вона мешкала в м.Йонкерсі, де М.Фриз працював у фармацевтичній фірмі. Навчав дітей у суботній школі українознавства, був виховникому СУМі, членом головної управи колишніх вояків УПА.

26 лютого 1969 р. Микола Фриз передчасно відійшов у засвіти: його знайшли мертвим у ванній кімнаті при відчиненому вікні. Припускають, що він помер від удару серця.

Упокоївся герой на українському цвинтарі в м.Баунд-Бруку (штат Нью-Джерсі, США).

Джерело: "300 Великих дрогобичан". Роман Пастух.

Немає коментарів:

Дописати коментар