Загальна кількість переглядів!

понеділок, 17 лютого 2020 р.

Цей день в історії УПА 17 лютого.

фото: Микола Харук "Вихор" (зліва), Василь Скригунець "Гамалія" і пес "Сталін".
джерело: УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting (ФБ). 

1944 рік
Напад повстанців на батальйон внутрішніх військ НКВД в Олександрійському районі на Рівненщині. За радянськими даними, внаслідок 7-годинного бою загинули 133 бійці УПА і 9 енкаведистів (ще 13 зникли без вісті).
В селі Гайворонка на Рівненщині підпільники вночі викрали майора Червоної армії.

1945 рік
Загін УПА-Захід влаштував засідку на радянських активістів біля села Звижень на Львівщині. Знищено 5 і поранено 3 активістів.

Боївка районного проводу ОУН-Бориня прийняли бій із загоном НКВД біля села Комарники на Дрогобиччині. Загинули 10 повстанців, у тому числі районний провідник Ігор Кішакевич – «Юрій».

1946 рік
Зіткнення повстанців із загонами НКВД відбулися в селі Вулька, на хуторі Пеньки і біля села Костів на Львівщині. Загинули 4 бійці УПА.

В бою з загоном НКВД у селі Боршневичі на Дрогобиччині загинули 4 повстанці, серед них – районний референт СБ Микола Максим – «Сірко».

1947 рік
Під час зіткнення з винищувальним загоном МВД у селі Іване-Пусте на Тернопільщині загинув кущовий провідник ОУН Іван Боднарчук – «Сон». Василь Паскарик – «Ілько» зазнав поранення, але зумів прорватися.

1948 рік
У селі Ясениця на Львівщині повстанці спалили будівлі колгоспу.

Зіткнення підпільників із пошуковими загонами МВД/МДБ у селах Шубранець на Чернівеччині (знищений старший лейтенант, обоє бійців ОУН прорвалися) Орів (загинув командир чоти сотні «Лемківська» УПА-Захід «Байрак» та його охоронець) та Модричі на Дрогобиччині (три повстанці здалися в полон, двоє з них були негайно розстріляні).

1949 рік
Повстанці спалили сільську раду в селі Івачків на Рівненщині.

1951 рік
У зіткненні з пошуковим загоном внутрішніх військ у селі Голинь на Станіславщині загинули два бійці ОУН.

джерело: © 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
www.memory.gov.ua.

Немає коментарів:

Дописати коментар