Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 21 лютого 2020 р.

Цей день в історії УПА 21 лютого.

Командири Перемиського Куреня УПА. Зліва направо сидять: надр. СБ «Старий», лікар «Сян» (Вільгельм Вельніке), сотен. «Громенко»; стоять: рай. «Верниволя», кур. лікар «Шувар», бунч. «Соколенко», курінний «Байда», кур. дантист «Зубченко», пвх. «Євген»; сидять на стовбурі: капелан о.
«Кадило» , окр. СБ «Потап», бунч. «Буркун», ндр. УЧХ «Скала», сотен. «Крилач», зв'язкова «Мотря», сотен. «Ластівка», підп. «Лісовик», заст. сотен. «Лагідний»; стоять на стовбурі: стр. «Білий» і сан. «Кивай». Світлина зроблена 19 квітня 1947 р. Знимкував сотен.
«Бурлака» . (вікіпедія). 

1944 рік. 
Напад групи повстанців на загін військових, що охороняли гаубицю в селі Михальківці на Рівненщині. 1 військовий знищений, 2 поранено, за радянськими даними, ще п’ятеро зникли безвісті.

1945 рік
У бою з опергрупою НКВД та прикордонними військами в селі Гродиво на Дрогобиччині загинули 15 повстанців, 5 потрапили в полон.

У селі Єремичі на Кам’янець-Подільщині кущова боївка ОУН знищила оперуповноваженого райвідділу НКҐБ, голову райвиконкому, голову колгоспу, міліціонера та завідувача радіовузлом.

1946 рік
Опергрупа НКВД здійснила напад на табір сотні «Хорти» УПА-Захід у селі Грабівка на Станіславщині. Загинули булавний «Еней» та троє повстанців, ще один потрапив у полон.

Через зраду захопленого днем раніше Івана Каратника – «Аскольда», загони НКВД захопили криївку біля села Олексичі на Дрогобиччині. Після тривалої перестрілки вибухнули боєприпаси, загинули 9 повстанців (зокрема, командир боївки «Арнольд»), ще один захоплений у полон контуженим.

1947 рік
У селі Чорні Ослави на Станіславщині повстанці знищили приміщення гарнізону МВД під час виїзду останніх на акцію.
Під час зіткнення з загоном МВД у селі Губичі на Дрогобиччині загинув станичний ОУН Володимир Лихач – «Дуб».

Підпільники знищили двох уповноважених районного маслозаводу по заготівлі молока в селі Фаліш на Дрогобиччині.

1948 рік
У селі Дубівці на Тернопільщині повстанці спалили сільраду.

Через зраду ройового «Явора» загін МВД захопив місце постою чоти сотні «Лемківська» УПА-Захід у селі Урич на Дрогобиччині. Загинули троє повстанців (одного – кулеметника «Комара» – застрелив сам Явір), захоплена в полон санітарка.

Підпільники знищили двох військових МВД у селі Погорільці на Дрогобиччині, та ще трьох у селі Брошнів на Станіславщині.

1949 рік
Під час нападу на дільницю винищувального батальйону в селі Квасилів на Рівненщині повстанці знищили дільничного МВД та голову колгоспу, здобули 2 автомати і 4 гвинтівки.

1951 рік
Зіткнення повстанців із пошуковою групою МВД у селі Трибухівці на Тернопільщині. Після тривалого бою троє підпільників застрелились.

1952 рік
Опергрупа МҐБ захопила криївку в селі Радохівці на Рівненщині. Загинули районний провідник «Дуб» та 4 повстанці, один зумів прорватися.

© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
www.memory.gov.ua


Немає коментарів:

Дописати коментар