Загальна кількість переглядів!

вівторок, 18 лютого 2020 р.

Цей день в історії УПА 18 лютого.

фото. Група жінок із Українського Червоного Хреста (УЧХ), котрі були господинями на лісництві, де проводився Великий збір 11-15 липня 1944 року. 

1944 рік
Напад відділу УПА на радянські районні установи в місті Олика на Волині. Їх працівники встигли сховатися у військовій частині.

Біля села Збора на Рівненщині повстанці обстріляли автомашину інженерного батальйону. Знищені старший лейтенант і ще 4 військових.

1946 рік
Загін УПА-Захід у селі Добряни на Дрогобиччині роззброїв місцевий відділ винищувального батальйону.

1947 рік
Зіткнення повстанців із опергрупами МВД на Дрогобиччині: у селі Оборошин знищені 2 військових, у Трускавці загинули заступник районного провідника ОУН-Дрогобич Володимир Данилишин – «Василь» і Степан Божик, у селі Воля Довголуцька – станичний ОУН Олександр Салаз – «Крук» та ще 4 підпільники.

У сутичці з загоном МВД біля села Закомар’я на Львівщині загинув референт пропаганди окружного проводу ОУН-Золочев Іван Керницький – «Крилатий».

1948 рік
Під час облави МВД у селі Ігровиця на Тернопільщині командир кущової боївки Степан Відловський – «Марко» знищив одного і поранив двох військових, загинувши в бою.
Командир боївки надрайону ОУН-Дрогобич Богдан Сурівка – «Байрак» загинув у зіткненні з загоном МВД у селі Зимівки на Дрогобиччині.

В бою з пошуковою групою МВД біля села Ходачків на Тернопільщині знищені 2 військових і загинули 2 повстанці (командир боївки Василь Пивоварчук – «Мирон» застрелився важко пораненим).

У зіткненні чоти сотні «Лемківська» УПА-Захід із загоном МВД в селі Урич на Дрогобиччині загинули 3 повстанці.

1949 рік
У селі Пітушків на Рівненщині опергрупа МgБ захопила підпільну типографію крайового проводу ОУН-Південно-західні українські землі. Згідно радянських зведень, «вилучено 90 тисяч сторінок антирадянської націоналістичної літератури і листівок».

У зіткненнях із загонами МВД на Дрогобиччині загинули командир районної боївки СБ-Жидачів Іван Щурко – «Олесь» (село Нове Село) і станичний ОУН Микола Сліпець – «Зелений» (село Недільня).

1950 рік
Під час зіткнення з опергрупою МВД у селі Рябе на Дрогобиччині загинув референт пропаганди районного проводу ОУН Роман Сорочак – «Нестор».

1952 рік
Зіткнення боївки ОУН із загоном МГБ у Долинському районі на Станіславщині. Загинули троє підпільників, один потрапив у полон, ще один прорвася.

© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
 www.memory.gov.ua 

Немає коментарів:

Дописати коментар