Загальна кількість переглядів!

неділю, 16 лютого 2020 р.

Цей день в історії УПА 16 лютого.

фото http://incognita.day.kyiv.uа. Друга половина 1946 року. Спіймані члени групи СБ ОУН «Володі».

1943 рік
У середині лютого відбулися дві атаки відділів УПА на німецькі в’язниці у Кременці та Дубні.

1944 рік
Напад повстанців на радянський 233-й саперний батальйон у селі Залюбівка на Рівненщині. Знищений лейтенант, троє військових поранено, захоплено дві гвинтівки та револьвер.

1945 рік
У селі Гербуртів на Станіславщині протягом всього дня тривав бій загонів УПА-Захід із гарнізонами НКВД Рогатинського, Бурштинського і Букачівського районів. Знищені 69 військових, 35 поранено. Втрати повстанців: 5 убитими, 8 поранено.
Сотня «Стріла» (командир Іван Паньків – «Явір») УПА-Захід вела бій із ротою НКВД біля села Коротке на Станіславщині. Знищено 70 військових, загинули 30 повстанців.
Під час зіткнення з загоном НКВД на Львівщині загинув політвиховник куреня «Гайдамаки» УПА-Захід Дмитро Гуцуляк – «Денис».

1946 рік
У сутичках із загонами НКВД на Львівщині загинули районний провідник СБ-Щирець «Морозенко» (село Добряни), районний провідник ОУН-Сокільниче Максим Бурий – «Орел» (село Вовків), розвідниця й зв’язкова УПА Анастасія Сайко (село Дусанів).
Пошукова група прикордонних військ та райвідділу НКВД захопила криївку в лісі біля села Боянець на Львівщині. Загинув командир тактичного відтинку-12 «Климів» і командир сотні куреня «Галайда» Василь Василяшко – «Перемога», бунчужний куреня «Хміль» та ще двоє повстанців.

1947 рік
Боївка УПА-Захід у селі Шепіт на Станіславщині знищила капітана загону МВД та ще одного військового.
Під час зіткнення з загоном МВД в селі Стрільбичі на Дрогобиччині загинув станичний ОУН «Байда».

1948 рік
Вступивши в бій із загоном МВД у селі Романів на Львівщині, підпільники знищили 7 військових, загинув 1 повстанець.
Внаслідок зіткнень із загонами МВД у селі Увин на Львівщині поранений слідчий райвідділу МГБ, а в селі Теслугів на Рівненщині – уповноважений міністерства заготівель.

1949 рік
Внаслідок диверсійних акцій повстанців у селі Новоселки на Рівненщині спалена сільрада, в селі Ставищани на Кам’янець-Подільщині спалені сільрада та клуб, знищене телефонне обладнання, в селі Загір’я на Тернопільщині спалені сільрада та клуб, знищений завідувач клубу.
У зіткненні з загоном МВД у селі Човгани на Станіславщині знищений 1 сержант.
Пошуковий загін МВД захопив криївку біля села Підсухи на Станіславщині. Підпільники, що перебували всередині, загинули після двогодинного бою.

1952 рік
Під час зіткнення з опергрупою МГБ на Мар’янівських хуторах на Рівненщині загинули командир боївки «Дон» і четверо повстанців.

джерело: © 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
 www.memory.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар