Загальна кількість переглядів!

неділю, 28 лютого 2021 р.

Цей день в історії УПА 28 лютого.

на фото село Болотня.
******
1944 рік.
Загін УПА змушений прийняти бій із батальйоном НКВД на Суховецьких хуторах на Рівненщині. Загинули 11 повстанців, 30 потрапили в полон.

1945 рік.
Біля села Пшеничне на Станіславщині сотні «Летуни» і «Залізні» УПА-Захід напали на загін НКВД, що проводив облаву. Знищені 5 військових, стільки ж поранено, загинув 1 повстанець.

У бою з загоном НКВД біля села Болотня на Львівщині загинули 10 повстанців.

Біля села Довпотів на Станіславщині підпільники поранили інструктора райкому КП(б)У та захопили одного радянського працівника.

У селі Шайно на Волині повстанці знищили одного військового.

1946 рік.
У селі Ваньковичі на Дрогобиччині повстанці знищили дільничного НКВД.
У зіткненні з загоном НКВД біля села Батятичі на Львівщині загинув командир надрайонної боївки СБ «Лютий».

Пошукові групи НКВД захопили криївки в селах Пушкарі на Тернопільщині (загинули 3 підпільника, одного захоплено в полон) та Станькові на Станіславщині (загинув командир сотні «Вітрогони» УПА-Захід Ярослав Долинка – «Морозенко»).

Відділ УПА-Захід знищив дільницю винищувального батальйону в селі Желехів на Львівщині.

У боях з опергрупами НКВД на Львівщині загинули біля села Берлін 4 повстанці, а біля села Велика Вільшаниця – командир надрайонної боївки СБ Петро Гураль – «Богун» та ще троє підпільників.

1947 рік.
Під час зіткнення з загоном МВД у селі Виців на Дрогобиччині знищено 2 військових, один поранений. Загинув командир боївки СБ Володимир Євчин – «Мороз».

1948 рік.
Зіткнення підпільників із загонами МВД у селах Нагірці (знищений 1 оперуповноважений, поранені двоє військових, загинув 1 повстанець), Лисичники, Старий Почаїв (знищений 1 військовий) на Тернопільщині.

Пошуковий загін МВД захопив криївку біля села Ямниця на Станіславщині. Загинули районний провідник ОУН «Хмель» і друкарка.
Під час сутички з загоном МВД у селі Сихів на Дрогобиччині знищений 1 військовий, загинув станичний Степан Кос – «Степ».

1949 рік.
Пошукові загони МВД захопили криївки на Станіславщині – біля Вовчинецьких гір (або «Стінки») (частина повстанців вискочила наверх і під час перестрілки знищила одного військового, однак прорватися не вдалося, всі застрелились) та біля села Колодіївка (підірвались гранатами та застрелились четверо повстанців).

У селі Тарасівка на Станіславщині підпільники спалили клуб.

Під час зіткнень із опергрупами МВД у селах П’ятниця та Дашава на Дрогобиччині загинули 4 підпільники.

1950 рік.
Пошуковий загін МВД захопив криївку в Тучинському районі на Рівненщині. Загинув районний провідник «Мусій» та ще троє повстанців, одного захоплено в полон.

1953 рік.
У зіткненні з загоном МГБ у селі Волошина на Львівщині загинули троє підпільників, серед них – районний провідник Дмитро Цура – «Михайло».

© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
 www.memory.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар