Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 10 липня 2020 р.

Цей день в історії УПА - 10 липня.

Джерело УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting. ФБ.
Мапа Чехословаччини 1945–1946 рр., яка використовувалась сотенним УПА Михайлом Дудою - "Громенком" під час рейду у Західну Німеччину в червні-вересні 1947 р.
Сам «Громенко» в своїх спогадах «У великому рейді» описав, за яких обставин йому вдалося дістати цю та інші мапи: «5 серпня 1947 року відділ наблизився до міста Раєц. На деннім постої ми зустріли чеських туристів-студентів, які вибрались в екскурсію. Ми розмовляли з ними понад три години. Мені пощастило купити в них за 200 чеських корон карти-спеціялки Моравії, Чехії і частинно Австрії. Я був дуже задоволений з цього, бо карти, які я мав дотепер, саме кінчились».

1944 рік
У засідці на шляху біля села Тисів на Станіславщині повстанці обстріляли довгу німецьку автоколону. Знищено кілька автомобілів. Німці мали значні втрати, однак точні цифри невідомі.

Вночі на залізничному мосту біля села Брошнів на Станіславщині підпільники підірвали німецький військовий транспорт.

1945 рік
Чота сотні «Дружинники» УПА-Захід в районі річки Іква на Волині потрапила в засідку загону НКВД. Загинув командир чоти «Певний», двох воїнів поранено.

Під час зіткнень із загонами НКВД у п’яти населених пунктах Львівщині загинули 11 повстанців.

1946 рік
Сотня «Залізні» УПА-Захід у зустрічному бою з загоном МВД у селі Глинки на Станіславщині знищила чотирьох військових.

Сотня «Басейн» УПА-Захід при спробі оточення загоном МВД у селі Вільшаник на Дрогобиччині знищила 6 військових. Повстанці прорвалися без втрат.

У сутичці з загоном МВД біля села Кривки на Тернопільщині загинули двоє повстанців.

У засідці біля села Водники на Станіславщині сотня «Сірі» УПА-Захід захопила три вантажних автомобілі із зерном, призначеним для хлібоздачі. Зерно роздане населенню, машини сильно пошкоджені, водії відпущені.

На шляху біля села Гори-Стрийовецькі на Тернопільщині підпільники знищили дільничного МВД.

1947 рік
Під час зіткнень із загонами МВД у селах Боляновичі, Кнісело, Протеси, Сопіт, Стрілків і Черемхів на Дрогобиччині загинули 10 повстанців.

1948 рік
У селі Кретівці повстанці атакували дільницю винищувального батальйону. Знищений дільничний МВД, особовий склад роззброєно і розігнано, здобуто автомат, 5 гвинтівок, патрони.

У сутичці з опергрупою МВД у селі Михайловичі на Дрогобиччині загинув станичний ОУН Петро Яців – «Байда».

1951 рік
Під час нападу на лікарню в райцентрі Надвірна на Станіславщині повстанці звільнили поранену друкарку Ганну Попович і знищили двох військових полку внутрішніх військ.

Підготував Сергій ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар