Загальна кількість переглядів!

неділю, 2 серпня 2020 р.

2 серпня в історії УПА Тернопільщини.

курган УСС с. Качанівка
***
1944 – відділ УПА в лісі поблизу Ріпинців Бучацького району обстріляв компартійних активістів, які супроводжували дві підводи конфіскованого хліба.
***
1945 – чота кавалерії під проводом курінного “Бистрого” розбила поблизу села Бариш Бучацького району більшовицьку військову частину, у бою повстанці здобули 30 возів, коні, упряж.
***
1948 – в с. Качанівка, нині Підволочиського району, працівники райвиконкому Чех, Драгов і директор спиртозаводу Пехон як уповноважені ходили по домівках тих, хто ще не виконав “хлібопоставку”. Помітивши, що Марія Костин, яка належала до таких, прала білизну біля річки, Чех витягнув наган, приставив його дуло до голови жінки і пригрозив їй: “Ти бандитка! Я тебе розстріляю, як собаку!”. Потім наказав іти додому і збирати збіжжя для держави. Насамкінець ударив кілька разів селянку, а білизну викинув у болото. Тоді ж цей представник влади побив жителя Качанівки, 70-річного Івана Луця, котрий не міг відвезти зерно на збірний пункт, бо не мав власних коней.
***
1948 – за знущання (тортури, грабіж) над місцевими жителями та прислужництво окупаційному комуністичному режимові українські повстанці повісили голову сільської ради Кутів Гусятинського району Дмитра Дрогомірецького.

Немає коментарів:

Дописати коментар