Загальна кількість переглядів!

суботу, 8 серпня 2020 р.

Цей день в історії УПА - 8 серпня.

УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.
Cтоїть по центру Ярицький Степан Дмитрович (1922-20.03.1951) «Крамаренко», «Дорош», «Кармелюк» - Провідник та референт СБ Тисменицького райпроводу ОУН, а через деякий час Тлумацького райпроводу ОУH.
**********
1944 рік
У селі Підгороддя на Станіславщині повстанці захопили працівника районного військкомату і трьох автоматників, що проводили призов молоді.

Курінь «Галайда» УПА-Захід у тривалому бою з загонами НКВД, підтриманих двома легкими танками, біля села Магерів на Львівщині знищив 170 військових. Втрати УПА: 5 загиблих, 7 поранених.

1945 рік
Відділ сотні «Переяслави» в райцентрі Яворів на Львівщині знищив трьох військових НКВД.

Великий загін НКВД (1000 військових) під час облави оточив групу з 9-и повстанців біля села Садів на Волині. У перестрілці знищені 10 військових. Загинули 4 повстанця, решта змогли прорватися.

1946 рік
Пошукова група МВД захопила криївку біля села Вертелка на Тернопільщині. У перестрілці знищені двоє військових. Обидва повстанця застрелились останніми патронами.

Сотня «Хорти» УПА-Захід у бою з москалями біля села Тростянець на Станіславщині знищила трьох військових. Загинув воїн УПА «Лютий».

1947 рік
Рій сотні «Хорти» УПА-Захід у селі Тужилів на Станіславщині знищив 4 військових МВД, ще п’ятьох поранено.

У засідці біля села Лінина на Дрогобиччині чота сотні «Басейн» УПА-Захід знищила першого секретаря райкому КП(б)У, прокурора обласної прокуратури, заввідділом райвиконкому. Поранено двох військових.

У селі Вістова на Станіславщині підпільники знищили секретаря райвиконкому і секретаря парторганізації районної типографії, що проводили хлібозаготівлі.

У селі Сихів на Львівщині повстанці знищили голову сільради.

1948 рік
У бою з москалями у селі Соколя на Дрогобиччині загинула санітарка ОУН Анна Осідач.

У селах Грімно на Дрогобиччині та Оріховець на Тернопільщині повстанці спалили будівлі колгоспів.

У селі Гоголів на Львівщині підпільники знищили уповноваженого міністерства заготівель.

Підготував Сергій Горобець,
Український інститут національної пам`яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар