Загальна кількість переглядів!

понеділок, 2 листопада 2020 р.

Цей день в історії УПА - 2 листопада.

УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.
Праворуч Василь Сементух "Ярий" - провідник Ковельського районного проводу ОУН. Загинув в 1954 році. Підпільниця "Христя", загинула разом з ним.
***********
1943 рік
У селі Мізоч на Рівненщині загони УПА знищили 10 німецьких військових і роззброїли до 200 поліцаїв. Здобуто 160 гвинтівок, гранати та іншу зброю. Втрати повстанців: один загиблий, 7 поранених.

1944 рік
У бою з москалями у селі Коросне на Львівщині загинули два воїни УПА і станичний ОУН Петро Задорожний.

1945 рік
Чота сотні «Вітрогони» УПА-Захід у засідці біля села Войнилів на Станіславщині поранили трьох конвойників НКВД і звільнили арештантів.

Відділ ОУН зазнав атаки загону НКВД у селі Куличків на Львівщині. Повстанці вступили в бій, але всі шестеро були захоплені в полон.

1946 рік
Чота сотні «Імені Богуна» УПА-Захід у селі Голошина атакувала дільницю винищувального батальйону. Знищений вартовий, роззброєні 4 бійця. Здобуто кулемет і 4 гвинтівки.

Зв’язкова районного проводу ОУН Катерина Андріїшина загинула в бою з москалями у селі Гвіздець на Дрогобиччині.

Рій сотні «Імені Колодзінського» УПА-Захід атакував підрозділ Червоної армії, що заготовляв деревину для авіаційної частини біля села Молодятин на Станіславщині. Військових відвели в табір сотні, де з ними провели пропагандистську бесіду, і відпустили назад із зброєю (забрано лише патрони).

1947 рік
У райцентрі Скала-Подільська на Тернопільщині підпільники знищили начальника райвідділу МВД і поранили двох міліціонерів.

1948 рік
Загін повстанців атакував дільницю винищувального батальйону в селі Чернелів-Руський на Тернопільщині. Знищені дільничний МВД, командир батальйону і троє бійців.

У селі Копанки на Станіславщині повстанці знищили військового МВД, щн одного поранено.

1949 рік
Під час боїв з москалями у селах Болехівці, Волосянка і Залужани загинули 6 повстанців, у тому числі районний провідник ОУН Семен Довбняк – «Войнаровський».

1950 рік
Референт районного проводу ОУН Наум Баб’як – «Іржа» загинув у бою з москалями неподалік села Заболотівці на Львівщині.

Джерело:
СЕРГІЙ ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар