Загальна кількість переглядів!

середа, 1 лютого 2023 р.

ІВАН РАФА - Талановитий педагог-патріот, громадсько-політичний діяч із Українського с. Пискоровичі, біля м.Ярослава (тепер Польща).

Село Пискоровичі.

Серед будителів національного відродження на Дрогобиччині кінця 80-х початку 90-х років у першому ряду стоїть ім`я Івана Рафи. Він наче народився в сорочці-вишиванці, бо носив її у будні і в свята, гордо демонструючи цим синівську любов до України.

Виріс І.Рафа у великій селянській сім`ї, в якій було дев`ятеро синів, у с.Пискоровичах, біля м.Ярослава (тепер Польща).

З дитячих літ Іван жадібно вбирав розповіді старших про національно-визвольні змагання в Україні, бачив вистави за творами українських письменників, урочисті відзначення національних свят, читав книги на патріотичні теми.

Одинадцятирічним хлопцем разом з батьками й братами ледве врятувався від польських формувань і опинився в с.Поникві на Бродівщині.

Закінчив Львівський університет. Самотужки вивчив нотну грамоту, опанував боян та сопілку, диригування, знав напам'ять безліч віршів Т.Шнвченка, Івана Франка, Лесі Українки, В.Симоненка, Л.Костенко та інших поетів. Володів неабияким ораторським хистом. До всіх ставився однаково- щиро і відверто. Все це робило його загальним улюбленцем учнів Ясенівської середньої школи на Золочівщині, Стрілківської школи-інтернату для сиріт, Дрогобицької середньої школи № 2. Скрізь і всюди Іван Рафа натхненно і палко пропагував рідне слово, пісню, звичаї та традиції народу, виховуючи справжніх патріотів.

Іван Рафа, мандруючи Україною, підпільно розповсюджував заборонену літературу, збирав добровільні пожертви для допомоги сім'ям дисидентів. Тільки Божа опіка та винахідливість допомогли йому уникнути арешту й тривалого ув'язнення.

Іван Рафа разом з групою патріотів заснував осередок Української Гельсінкської Спілки і був першим головою, організував осередок УНДП, виступав на мітингах, ходив у колонах демонстрантів під синьо-жовтими прапорами, їздив на Східну Україну з метою піднесення свідомості братів-українців.

Але багаторічні переслідування за підпільну діяльнісь підірвали здоров'я Івана Рафи, а невиліковна хвороба передчасно зупинила 17 грудня 1992 р. його гаряче серце.

В пам'яті дрогобичан він залишився синьооким романтичним патріотом у сорочці-вишиванці, педагогічним талантом, якому не дали розквітнути.

Джерело: "150 славних українців Дрогобиччини". Роман Пастух.
https://drohobychyna.com.ua/section/osobistosti/ivan-rafa/

Немає коментарів:

Дописати коментар