Загальна кількість переглядів!

неділя, 29 січня 2023 р.

29 лютого 1919р. в с. Грушів на Дрогобиччині народилася Анна Живчин воїн УПА, станична, активістка ОУН.

У 1937 р. виїхала на роботу в Німеччину.
Повернулася на початку 1942 р. й одразу пішла в підпілля ОУН. Проводить велику роботу в багатьох селах Дрогобицького району.

У березні 1944 р. прийняла присягу та стала вояком УПА, незабаром підрайонова куща. Патріот, дуже працьовита, вона в скорому часі стає станичною і має у своєму підпорядкуванні 24 чоловік.

У грудні 1946 р. її схопили енкаведисти. Спочатку каралася в Дрогобицькій тюрмі "Бригідки", де її жорстоко катували. Присудили 25 років і відправили в Комі АССР. Ув`язнення відбувала в Кемерово, Іркутську, Мордовії. Холод, голод, нелюдські умови змушують її до сміливих дій: разом із двома табірними подругами тікають- за місяць долають кілька сотень кілометрів, їли коріння, траву. Вийшли на колію, мали намір сісти в потяг, але їх затримують.

До терміну, який залишився, додають ще десять років і переводять у Тайшет. Звільнили А.Живчин у 1957 р., після чого вона повернулася в рідне село, але тут її не приписують. Отож, поселяється в Меденичах, роботи не давали- довелося прислуговувати в людей. Лише згодом знаходить місце покоївки в готелі.

Вступає в місцевий осередок Братства ОУН, УПА. Членкиня Дрогобицької станиці Спілки політв`язнів України, актиивна учасниця всіх патріотичних заходів.

Померла Анна Живчин у 2009 році в Грушеві, де й похована.

Джерело: "300 Великих дрогобичан". Богдан Пристай.


Немає коментарів:

Дописати коментар