Загальна кількість переглядів!

пʼятниця, 3 лютого 2023 р.

Михайло Рабій - мужній Січовий Стрілець, педагог, історик, доктор філософії, письменник, дослідник фольклору родом із Самбора.

Михайло Рабій народився 19 листопада 1898 р. в Самборі у сім`ї священника о.Франца Рабія. Початкову освіту одержав у рідному Самборі. Один із провідників галицької молоді, активний організатор аматорських гуртків серед студентства. Гімназійну матуру склав у Відні.

У 1915 році добровільно вступив до лав Українських Січових Стрільців. У 1918 р.- учасник боїв за Львів. Після переходу УГА за Збруч хорунжий Михайло Рабій воював на центральних і східних українських землях, пережив страхіття "Чотирикутника смерті".

У 1823 - 1827 рр. студіював право у Львівському Таємному Українському Університеті. Після закінчення викладав у Дрогобицькій приватній гімназії. Згодом вивчав історію та філологію в Ягелонському університеті Кракова, де захистив докторат з філософії.

Від 1929 р.- викладач української мови в Дрогобицькій Українській Дівочій Учительській Семінарії сс.Василіянок (тут викладали також його сестри Марія Рабій і Софія Рабій- мовознавець-діалектолог, дослідниця бойківських говірок).

З великою любов`ю подавав дітям українське слово, навчав любити свій край, неповторну його красу, шанувати історію. Був опікуном "Пласту".

У 1936 р. одружився з Олександрою Дудик (з дому Чубата). У цьому шлюбі мав двох дітей. Разом із дружиною багато подорожував Бойківщиною, вивчав рідний фольклор (записував народні пісні, збирав вишивки). Мандрівки фіксував у багатьох малюнках і картинах. Михайло Рабій- автор історичних оповідань і повісті про часи козаччини "Калин Соколовський" та численних статей в Галицьких часописах та "Записках НТШ".

У грудні 1941 р. після відновлення Державної гімназії в Дрогобичі з українською мовою навчання, доктор Михайло Рабій викладав українську мову.

На прохання управи міста в 1942 р. організував і очолив Український Міський театр в Дрогобичі та був його директором.

У 1944 р. професор М.Рабій разом з родиною емігрував до м.Ляндегута (Баварія). Там організував українську гімназію, в якій учителював, видавав для учнів підручники з української мови, історії, мистецтвознавства й культурології- ці підручники почав писати ще в таборі емігрантів.

У 1948 р. переїхав до Америки, де вчителював у школі українознавства в Нью-Йорку, а згодом був її директором. Публікував статті в українських часописах та "Літописі Бойківщини".

У 1958 р. Михайло Рабій раптово помер.

Джерело: "150 славних українців Дрогобиччини".Любов Васильків.
https://drohobychyna.com.ua/section/osobistosti/mihaylo-rabiy/

Немає коментарів:

Дописати коментар