Загальна кількість переглядів!

вівторок, 8 вересня 2020 р.

8 вересня 1898р. народилася Наталія Ужвій, Українська акторка театру й кіно.

Селянська родина Ужвій була багатодітною. Наталія мала п’ять братів та дві сестри.
В пошуках роботи батько перевозить сім’ю до столиці Польщі, де працює на залізниці. Саме тому першу освіту Наталія здобула в залізничному училищі. Але театр і школа стали основою її тодішнього життя. З 1926 по 1936 роки акторці вдалося працювати в легендарному театрі «Березіль» під керівництвом видатного Українського режисера Леся Курбаса.

В 1926 році сталась знаменна подія в житті акторки – її перша роль в кіно. Дебют – радянський чорно-білий німий фільм 1926 року «П.К.П.» («Пілсудський купив Петлюру»). Другою кінострічкою з Наталією Ужвій став теж чорно-білий німий художній кінофільм «Тарас Трясило».

В 1936 році Наталія переїхала жити і працювати в Київ і стала актрисою Київського державного академічного українського драматичного театру імені Франка. Але пам’ять про Ужвій назавжди залишилась в Харкові. Скульптор Матвій Манізер створив скульптуру шевченківської Катерини за образом Ужвій. Тепер ця скульптура прикрашає центр Харкова.

Під час Другої світової війни Наталія Ужвій продовжувала зйомки в кіно. Найбільший успіх принесла стрічка "Райдуга".

Померла актриса в Києві 22 липня 1986 року. Похована на Байковому кладовищі. Після смерті актриси на будинку, де вона жила в Києві, встановлено меморіальну дошку. В репертуарі Ужвій близько 213 ролей у театрі і 20 в кінофільмах. Іменем Наталії Ужвій названо Будинок ветеранів сцени в Пущі-Водиці. У Києві, Луцьку, Любомлі на честь Наталії Ужвій названо вулицю.

Джерело
https://visnyk.lutsk.ua/news/ukraine/

Немає коментарів:

Дописати коментар