Загальна кількість переглядів!

вівторок, 8 вересня 2020 р.

Цей день в історії УПА - 8 вересня.

УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.
"Під час німецької окупації в 1943 р. мене забрали до карного лагеря в м. Сколю за те, що я не хотів йти до бавдінсту. В цьому лагері я перебув чотири тижні. В першій половині місяця червня 1943 р. сотня ком. "Різуна" розбила цей лагер і випустили 160 осіб. З цього 60 осіб зразу пішло до УПА, а решта людей, які були більше виснажені лагером, командир відпустив додому" (з протоколу допиту СБ ОУН Павла Смішнюка ("Чумака"), 25.09.1947, Козова)...
У листопаді 1941р. нацисти запровадили так званий «баудінст» — обов'язкові трудові табори, де кожна фізично здорова особа чоловічої статі мала відпрацювати один місяць, а якщо мав порушення, то термін могли продовжити й до шести місяців, або відсилали до концтабору чи на роботи в Німеччину.
на фото: юнаки з баудінсту
************
1943 рік
У засідці на шляху в Олександрійському районі Рівненщини повстанці знищили двох німецьких військових і спалили автомобіль.

1944 рік
У селі Висоцько на Львівщині повстанці знищили шістьох радянських активістів. Одного з них показово повішено в центрі села.

1945 рік
У бою з москалями у селі Задвір’я на Львівщині загинули 5 повстанців.

1946 рік
У селі Унятичі на Дрогобиччині підпільники знищили дільничного МВД.

У лісовому масиві біля села Ратищі на Тернопільщині повстанці зіткнулися з загоном МВД. У перестрілці знищено двох військових. Микола Лукасевич – «Прямий» зазнав важкого поранення і, рятуючись від захоплення, підірвав себе гранатою.

У бою з москалями у селі Тернава на Дрогобиччині загинув референт районного проводу ОУН Роман Глухий – «Нечай».

1947 рік
Пошукова група МВД захопила криївку в селі Яструбичі на Львівщині. Двоє повстанців під час прориву знищили військового, однак один із них загинув.

У селі Увин на Львівщині повстанці знищили військового МВД і поранили начальника районної міліції. У перестрілці один повстанець загинув.

1948 рік
У селі Семигинів на Дрогобиччині підпільники поранили дільничного МВД.

1949 рік
Під боїв з москалями у селах Рудавка, Страшевичі, Чижки і Ямельниця на Дрогобиччині загинули четверо повстанців, у тому числі зв’язковий над районного проводу ОУН «Чорний».

1950 рік
Колишній воїн сотні «Галайда» УПА-Захід Андрій Громада – «Ванька» загинув у бою з москалями у селі Волсвин на Львівщині.

СЕРГІЙ ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті

Немає коментарів:

Дописати коментар