Загальна кількість переглядів!

середу, 30 грудня 2020 р.

Цей день в історії УПА - 30 грудня.

*********
1943 рік
Відділ УПА атакував угорський загін, що грабував населення в селі Мощаниця на Рівненщині. Знищені полковник, лікар, 4 офіцери та понад 20 вояків, ще 10 поранено. У перестрілці загинули троє повстанців, шестеро отримали поранення. Ворог спалив близько 20-и господарств, забрав у полон багато цивільних і, в результаті нападу, відступив із села.

1944 рік
Внаслідок потужної атаки об’єднаного загону УПА-Захід проти відділів НКВД звільнено від радянської влади село Космач на Станіславщині. В результаті багатогодинного бою знищено та поранено кілька сотень військових.

1945 рік
Повстанці підірвали залізничну колію неподалік села Хриплин на Львівщині. Зійшли з рейок локомотив і два вагони товарного потягу.

1946 рік
У бою з загоном МВД у селі Труханів на Дрогобиччині загинули станичний ОУН Славко Гещин – «Блакитний» і ще троє повстанців.

1947 рік
Колишній командир сотні «Хорти» УПА-Захід Казимир Яворський – «Бей» загинув у сутичці з загоном МВД у селі Кадобна на Станіславщині.

1948 рік
У селі Країв на Рівненщині підпільники знищили уповноваженого райкому КП(б)У – організатора колгоспів.

1949 рік
У селі Тисів на Станіславщині повстанці спалили клуб.

Міністр держбезпеки УРСР генерал Ковальчук звернувся до повстанців із закликом про явку з повинною, що стало сьомим подібним актом радянської влади до членів ОУН та УПА. Тим, хто погодиться, обіцяно звільнення від кримінальної відповідальності, можливість вільного вибору місця проживання, допомога у працевлаштуванні та сприяння у поверненні із заслання їх сімей.

1950 рік
Пошукова група МВД захопила хату-криївку в селі Верхня Рожанка на Дрогобчичині. В результаті нападу загинули господарка хати та один повстанець.

Підпільник Василь Дик загинув під час зіткнення з загоном МВД у селі Кропивник на Дрогобиччині.

Джерело.
Підготував Сергій Горобець,
Український інститут національної пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар