Загальна кількість переглядів!

четвер, 31 грудня 2020 р.

Цей день в історії УПА - 31 грудня.

УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.
Ліворуч перший – провідник V-го району ОУН Степан Куцик – «Орлик», біля нього – Михайло Протиняк (можливо, «Чорний» або «Місько»), стрілець боївки СБ із села біля Устрік Дол. (Ясеня або Гошева), стоїть «Бистрий» з Лодини коло Устрік Долішніх, західна Бойківщина.
********
1944 рік
Командир сотні «Лісовики» УПА-Захід Іван Юхнович – «Кок» загинув у бою з загоном НКВД біля села Шумляни на Тернопільщині.

1945 рік
Чота сотні «Переяслави» УПА-Захід біля села Язениця (відселене і зруйноване радянською владою після Другої світової війни) на Львівщині підірвала потяг, який перевозив полк прикордонних військ. Знищені 40 військових.

Сотня «Дружинники» УПА-Захід у селі Білка Підкарпатського воєводства Польщі знищила державний спиртозавод.

У райцентрі Яворів на Львівщині троє повстанців знищили провокатора московитів.

1946 рік
У бою з московитами у селі Лужок на Дрогобиччині загинув підпільник Іван Орищак – «Карпо».

1947 рік
Надрайонний провідник ОУН «Ярема» і ще один повстанець загинули під час бою з московитами біля села Джурів на Дрогобиччині.

1948 рік
У бою з московитами у селі Підлипці на Львівщині загинув повстанець Володимир Андрущишин – «Дубовий».

1949 рік
У боях з московитами у селах Козьова і Поріччя Задвірне на Дрогобиччині загинули двоє повстанців, у тому числі Марія Яремчук – «Груша».

1951 рік
Підпільник Григорій Шкіринець – «Петрусь» наскочив на опергрупу МГБ у селі Верхня Рожанка на Дрогобчичині і загинув у бою.

1954 рік
У райцентрі Буданів на Тернопільщині повстанці вночі накинули зашморг на пам’ятник Леніну та причепили антирадянську листівку.

Джерело.
Підготував Сергій Горобець,
Український інститут національної пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар