Загальна кількість переглядів!

неділя, 31 січня 2021 р.

31 січня 1926р. народилась Осадца Тетяна Степанівна (з дому Жук) с. Понивка, нині Бродівського р-н Львів. обл. Українська художниця, меценатка. Дружина А. Осадци.

Таня Осадца – художниця, визнана майстриня народного декоративного орнаменту, з дому Жук, народилася 5 травня 1919 року у селі Пониква Велика поблизу Бродів на Львівщині. Дитинство і юність її минули у Бережанах, де вона закінчила гімназію і зустріла свого майбутнього чоловіка, гімназиста Аполінарія Осадцу. У Бережанах досі стоїть будинок, котрий побудувала її мати.

Батько Стефан Жук за Австрії займав високу посаду в державній установі. Коли прийшли поляки, то зажадали від нього змінити національність і стати римо-католиком. Отримавши відмову, його звільнили.

У час воєнної хуртовини в Україні родина виїхала до Польщі, а згодом до Німеччини. 18 травня 1949 року Осадці прибули до Америки. Спершу вони оселилися з двома донечками в малій кімнатці у Ню-Йорку. У Ню-Йорку у подружжя народилася третя донька.

У 1959 році Т. Осадца почала малювати‚ згодом вступила до мистецької школи у Ню-Йорку, де навчалася у відомого американського художника Томаса Фоґарті. Швидко опанувавши техніку розпису і випалювання, Т. Осадца пішла своїм шляхом розпису, ніде й ніколи не повторюючи того самого рисунка. 

У її затишному помешканні на Форест-Гілс, у Ню-Йорку, почали з’являтися великі барвисті тарелі, котрі взорами нагадували український розпис на печах і далекі перські мережки-взори, а далі – вази, глечики та інша кераміка, надзвичайно оригінальна, самобутня і неповторна. Одночасно Т. Осадца почала малювати і майже повністю присвятила себе образотворчому мистецтву.

Творчість Т. Осадци характеризує досконале знання народних традицій, вона знайшла свою власну мову в мистецтві і власне осмислення своїх творів, з яких променіє енергія землі, людської душі, надій і почувань.

Її знали як дружину відомого в Америці архітектора А. Осадци, а те, що світ її уяви витворює художні полотна і керамічні розписи‚ відкрилося лише у 1972 році, на першій спільній мистецькій виставці у Галереї Українського Літературно-Мистецького Клубу в Ню-Йорку. Від 1975 році – учасниця колективних виставок, індивідуальних виставок у США. 

Персональні виставки:
виставка в галереї Українського Інституту Америки в Ню-Йорку
виставка в галереї Об’єднання Мистців Українців в Америці (відкривав скульптор Михайло Черешньовський).
образотворча виставка «Українське декоративне мистецтво» в Музеї й Архіві ім. сенатора Сомнера (Вашингтон, 1988)
виставка в Сейнт-Пітерсбурзі (Флорида)
1986 – персональні виставки 1986 в Києві, Бережанах, Тернополі, Львові, Каневі та Коломиї (на запрошення товариства «Україна». Остання її виставка була у Києві‚ в Музеї Гетьманства.
1991 – персональні виставки в ТОКМ, Бережанському краєзнавчому музеї, Київському будинку архітектора.

Перебувала в Бережанах, Тернополі (1993, 1996, 1998). Матеріально сприяла будівництві церкви в с. Волощина Бережанського району. Понад 60 робіт зберігаються в українських музеях.Окремі твори у ТОКМ, Бережанському краєзнавчому музеї. 

Коли у 1966 році померла мати художниці, на цвинтарі св. Марії у Філядельфії над її могилою постав незвичайний хрест-вишиванка з простим надписом – «Мама». Цю різнокольорову вишивку створила на плитках і обрамувала хрест Т. Осадца.

Померла художниця 8 квітня 2008 року в Ґлен-Спеї, Нью-Йорк, де й похована.

У 2006 році видавництво «Манускрипт-Львів» видало багато ілюстровану книжку «Мистецька родина Татяни й Аполінарія Осадців».

Упорядник Надія Волинець розпочала альбом розповіддю про цю незвичайну родину, яка залиши ла слід численними мистецькими та архітектурними здобутками і пам’яттю про щедру доброчинність. 

Джерело. https://irp.te.ua/osadtsa-tetyana-stepanivna/

Немає коментарів:

Дописати коментар