Загальна кількість переглядів!

середу, 3 лютого 2021 р.

3 лютого 1918р. в ході більшовицького заколоту на Київському заводі «Арсенал» Українські військові частини очистили Поділ від московитів.

Перша сотня Січових стрільців у Києві під час придушення січневого заколоту. Січень 1918. Фото: uk.wikipedia.org.

Хоча протистояння тривало в деяких районах Шулявки, Деміївки, Залізничного району. Українські частини зосередили вогонь по вокзалу, звільнили будинок Політехнічного Інституту на Шулявці. Але червоногвардійцям вдалося з’єднатися із залізничниками. 
Опівдні Військово-революційний комітет, не маючи відомостей про становище на фронті і місцезнаходження Червоної армії, ухвалив рішення припинити боротьбу і направив делегацію з повідомленням про це в міське самоуправління.
Київський завод "Арсенал". 1918. Фото: starkiev.com
Страйковий комітет о 3 годині дня оголосив про припинення у місті страйку. Проте боротьба не припинялася до глибокої ночі.

Лише надвечір війська Центральної Ради, посилені частинами, перекинутими з Печерська, змусили московитів відступити до Головних залізничних майстерень.

Джерело.https://uinp.gov.ua/istorychnyy-kalendar/lyutyy/3/1918-v-hodi-bilshovyckogo-zakolotu-na-kyyivskomu-zavodi-arsenal-ukrayinski-chastyny-ochystyly-podil-vid-chervonogvardiyciv

Немає коментарів:

Дописати коментар