Загальна кількість переглядів!

суботу, 27 лютого 2021 р.

Цей день в історії УПА 27 лютого.

Церква Покрови Пр. Богородиці
1768 село. Великий Стидин.
***********
1944 року.

27 лютого – на шляху біля села Великий Стидин на Рівненщині велика група повстанців обстріляла дві автомашини зенітно-артилерійського полку. Знищено 12 радянських офіцерів.

1945 рік
Загін бригади «Дорош» УПА-Північ вступив у бій із ротою НКВД біля села Журавичі на Житомирщині. Знищено 7 військових, загинули 4 повстанці.

1946 рік
Під час сутичок з загонами НКВД у селах Силець, Желдець і Спасів на Львівщині загинули 5 підпільників.

Біля села Бовдури на Львівщині вступили в бій із опергрупою НКВД та загинули 4 повстанці, зокрема районний провідник ОУН Леонтій Васильчук – «Бурий», члени районного проводу Олексій Мандич – «Довбуш», Сафат Матвіїв – «Клен». Одного захоплено в полон.

1947 рік
У селі Воля Гніздичівська на Дрогобиччині повстанці поранили двох дільничних.
У зіткненні з загоном МВД у Ксьондзовому лісі на Львівщині загинули кущовий провідник Іван Сумик – «Похилий» та командир кущової боївки «Підкова».

Дільничного уповноваженого міліції знищили підпільники в селі Хлопівка на Тернопільщині.

1948 рік
У селі Левятин на Рівненщині опергрупа МВД поранила і захопила в полон повстанця, якого потім закатували в райвідділі МГБ.

1949 рік
Пошукова група МВД захопила криївку біля села Голгочі на Тернопільщині. Загинули двоє повстанців, у тому числі колишній командир сотні УПА-Захід Микола Нога.

Перестрілки між повстанцями та загонами МВД відбулися в селах Забойки та Лозівка на Тернопільщині.

Пошукова група МВД (27 чоловік) наскочила на сховище трьох підпільників у селі Камінь на Станіславщині. Останні, відстрілюючись і потрапивши в оточення, підірвали себе гранатами.

1950 рік
У сутичці з загоном МВД у селі Головецьке на Дрогобиччині загинули станичний ОУН Йосиф Куруд – «Чайка» та ще один підпільник.

1951 рік
Під час зіткнення з опергрупою МВД у селі П’ятниця на Дрогобиччині загинув командир кущової боївки Василь Баран – «Вовчаренко».

© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
 www.memory.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар