Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 26 лютого 2021 р.

26 лютого 1878р. у Львові почався судовий процес над Іваном Франком.

Документи про судовий процес над Іваном Франком:
Серед паперів, які зберігаються в міському архіві, знайдено цінні документи про ув'язнення великого українського письменника Івана Франка. Тут є його покази слідчому, оскарження до крайового кримінального суду і ін.

Вступивши в 1875 році до Львівського університету, Франко став душею студентської молоді. Він активно дописує до журналу "Друг", де друкує свої перші твори. Боротьба проти українських націоналістів, активна літературна діяльність і зустріч Франка в 1876 році з М. Драгомановим здалися урядові підозрілими. В 1877 році Франка разом з іншими співробітниками журналу арештовують.

Одинадцять місяців просидів молодий письменник у львівській тюрмі. На нього зводили різні наклепи, цькування, але він залишився до кінця незламним. Тільки 21 січня 1878 року його викликали на допит. В розмові з слідчим Франко заявив, що він бореться за благо трудящих, за те, щоб з українського народу зняли тяжкі кайдани, припинили знущання і дали людські права.
Довго провадилося слідство. На квартирі Франка не раз робили обшук, але крім літератури нічого не знаходили. Великий Каменяр перед судом в січні 1878 року. Він не виправдовувався в своїх діях, навпаки, скориставшись з трибуни, викривав перед народом грабіжницькі дії польської шляхти.
Замкнули Франка після суду в карцер для одинаків. Навіть на двір не пускали, заборонили читати і писати. 112 днів просидів він в казематі, поки 7 жовтня 1878 року не прийшло розпорядження про звільнення.
Вийшовши з тюрми, Франко став домагатись повернення йому відібраної літератури. Він пише до суду такого листа:
— "Підписаний має честь просити світлий суд краєвий повернути книжки, котрі при ревізії були забрані і досі лежать в слідчого".
Нижче письменник додає список книжок, серед яких: "Капітал" К. Маркса, багато творів Чернишевського і Крилова. Незважаючи на вимогу Франка, книжок йому так і не повернули.
04.07.1940

Джерело.https://zbruc.eu/node/38563
******
Пам'ятна таблиця Іванові Франку на вулиці Князя Романа, 1-3 у Львові. Встановлена 1972 року. Скульптор Анатолій Галян (1947—2007), архітектор Мирон Вендзилович (1919—1992). Встановлена на будинку, де відбував увязнення. А от, чи хтось нині знає за яким вікном, і чи виходило на вулицю, чи у двір? Треба б дослідити.

Інформацію доповнив Jurko Volohchak  (фейсбук)


Немає коментарів:

Дописати коментар