Загальна кількість переглядів!

вівторок, 23 лютого 2021 р.

Цей день в історії УПА 23 лютого.

1945 рік
У засідці УПА на конвой із арештованими у Турківському районі на Львівщині знищені 13 бійців винищувального батальйону та 1 міліціонер.

33 курсанти школи пропагандистів УПА змушені були прийняти бій з опергрупою НКВД у селі Нинів-Долішній на Дрогобиччині. Загинули 28 повстанців, 1 поранений, 4 прорвалися.

Чота сотні «Вовки-1» УПА-Захід у засідці біля села Майдан на Львівщині знищила одного офіцера і кількох військових.

Під час облави загонів НКВД на Станіславщині загинули 12 повстанців біля села Лоп’янка і 9 бійців чоти сотні «Загроза» УПА-Захід біля села Вировите.

У селі Липовиця на Станіславщині сотня «Вітрогони» УПА-Захід у бою з ротою прикордонних військ знищила лейтенанта і кількох військових.

У Підбузькому районі на Дрогобиччині повстанці знищили уповноваженого райвідділу НКВД та бійця винищувального батальйону.

1946 рік
Загін НКВД оточив хату в селі Бучина на Львівщині, де квартирували три підпільники. У перестрілці повстанці знищили 4-х нападників і без втрат відступили.

Пошукова група НКВД захопила криївку в селі Батьків на Тернопільщині. Після короткого бою застрелилися двоє підпільників.

У зіткненнях із загонами НКВД у селах Товщів, Незнанів, Роснівка, Острів, Стоянів та Белзець на Львівщині загинули 8 повстанців, зокрема командир надрайонної боївки СБ Михайло Жеруха – «Єрмак».

1947 рік
У селі Княгиничі на Станіславщині повстанці знищили двох і поранили одного військового МВД.

Загони МВД, МgБ та внутрішніх військ у селі Чорний Острів на Дрогобиччині заарештували станичну ОУН «Лесю» та ще чотирьох підпільниць.

1948 рік
Пошукова група МВД захопила криївку в селі Раковець на Тернопільщині, під час бою загинули всі, хто перебував у криївці.

Під час зіткнення з загоном МВД у селі Погірці на Дрогобиччині повстанці знищили двох військових, ще одного тяжко поранили. Загинув командир кущової боївки Іван Городиський – «Орест».

1949 рік
Біля хати в селі Кривоброди на Станіславщині повстанці обстріляли відділ МВД, знищено одного військового.

У бою з загоном МВД у селі Ніговичі на Дрогобиччині загинули командир боївки Микита Онущак – «Твердий» та ще двоє повстанців.

Підготував Сергій Горобець

Немає коментарів:

Дописати коментар