Загальна кількість переглядів!

четвер, 25 лютого 2021 р.

Цей день в історії УПА 25 лютого.

Фото вокспопулі. 8-АВР. Група повстанців біля криївки в зимовому лісі на полонині Копілаш. Кінець листопада 1949 р. Зліва направо: сидять –
Танасійчук Ганна, Домнюк Петро, "Степовий", Домнюк Василина, "Квітка"; стоять –
Танасійчук Петро, "Кучерявий" і Домнюк Григорій, "Вихор". На звороті підпис, зроблений рукою "Степового": "На спомин даруємо знимку другови Дунаєви. 3.XII. 50 р. " (На цій підставі Василина Петріянчук робить висновок, що тут помилка: мав би бути не "50 р.", а "49 р."). Фото "Перебийноса".

1944 рік.
Повстанці відбили полонених, привезених німцями із Жаб’є до міста Косів на Станіславщині.

У бою з німцями на Дубенщині (Волинь), під час збройного прориву лінії фронту, загинув комендант запілля військової округи «Турів» Сильвестр Затовканюк – «Пташка».
Сильвестр Затовканюк (псевдо: «Пташка») (1915-1944) – народився в селі Полонка на Волині. Член ОУН із 1935-го. Через переслідування польською поліцією, з 1937-го перебував у підпіллі. У вересні 1941-го заарештований гестапо і рік провів у в’язницях Луцька, Любліна, Кракова та Берліна.
Після втечі повернувся в рідні краї. Організовує повстанський рух, провів ряд боїв із німецькими загонами та радянськими партизанами. В 1943-му очолив військову округу «Заграва» УПА. Восени 1943-го став комендантом запілля військової округи «Турів». Загинув у бою з німцями під час передислокації військових сил повстанців на територію, зайняту Червоною армією.

1945 рік.
У бою із загоном НКВД біля села Богатківці на Тернопільщині загинули обласний провідник ОУН Володимир Коцій – «Липа», районний провідник «Тадзьо» та ще 16 повстанців. Одного пораненого вороги добили багнетами.
Там же енкаведисти захопили криївку. Застрелились троє підпільників.

1946 рік
Рій куреня «Смертоносні» УПА-Захід під час зіткнення з пошуковою групою НКВД в селі Одаї на Станіславщині знищив старшого лейтенанта і трьох військових, двох захоплено в полон.

Сотня «Імені Колодзінського» УПА-Захід напала на табір НКВД у лісі біля села Слобода Рунгурська на Станіславщині. Знищені 4 військових, 1 поранений.

У зіткненнях із загонами НКВД у селах Берлін, Сухота, Дідичів, Тучне, Павлів, Лешнів на Львівщині загинули 10 повстанців, зокрема заступник районного референта СБ Іван Бека – «Осика».

1947 рік
У селі Довгомостиська на Дрогобиччині повстанці знищили двох міліціонерів і бійця винищувального батальйону.

1948 рік
Пошукові групи НКВД захопили криївки в селах Ясінь на Тернопільщині (загинули всі підпільники, що перебували всередині) та Івачев Горішній на Тернопільщині (загинув 1 повстанець).

У селі Тужилів на Станіславщині повстанці знищили дільничного та поранили військового МВД.

У райцентрі Броди на Львівщині вступили в бій із опергрупою внутрішніх військ і загинули в перестрілці районні провідники ОУН Іван Іжевський – «Зубрицький», Павло Романишин – «Крук» та політреферент районного проводу Антон Вовренчук – «Явір».

1949 рік
У зіткненні з загоном МВД у селі Ступниця на Дрогобиччині загинули двоє підпільників.

1950 рік
Загін повстанців захопив сільраду в селі Ріп’янка на Станіславщині. Знищені секретар сільради та голова щойно утвореного колгоспу, пошкоджений зв’язок, знищені списки виборців.

1951 рік
Пошуковий загін МВД виявив криївку в лісі біля села Радванці на Львівщині та влаштував засідку. Загинули референт пропаганди окружного проводу ОУН Василь Карпишин – «Косенко», зв’язковий окружного проводу Григорій Красиньчук – «Олень» та ще двоє підпільників.

Підготував спеціально для видання
Спецкор Чернігів Сергій Горобець.

Немає коментарів:

Дописати коментар