Загальна кількість переглядів!

середу, 24 лютого 2021 р.

24 лютого 1919р. народився Петро Федун (псевдо - Полтава), Український вояк і публіцист.

Народився в селі Шнирів Бродівський повіт.

Із 1946 р. - керівник головного осередку пропаганди й інформації при проводі ОУН, керівник бюро інформації УГВР, ідеолог УПА, із 1950 р. - заступник головного командира УПА та генсека УГВР.

Організатор української пропаганди на окупованих більшовиками й німцями територіях; автор праці "Хто такі бандерівці та за що вони борються" (1950).

Для виявлення провідників ОУН, які переховувалися в лісах Дрогобиччини та Станіславщини, Міністерство Держбезпеки залучило понад 4 тисячі офіцерів та солдат. Вони прочісували ліс, щоб викрити бункери.

23 грудня 1951-го чекісти виявити криївку Петра Федуна та оточити її. Чотири підпільники чинили спротив, але не бажаючи здаватись живими – перестрілялись. Трупи вбитих підпільників привезли до Львова. Тут їх упізнали та сфотографували. За декілька днів таємно поховали.

28 грудня співробітники МДБ закопали тіла підпільників, серед них і Петра Федуна у триметровій ямі з негашеним вапном на території «об'єкта № 39» УМДБ у Львівській області. Це поховання досі не виявлене.

Джерело. УІНП

Немає коментарів:

Дописати коментар