Загальна кількість переглядів!

четвер, 24 вересня 2020 р.

Цей день в історії УПА - 24 вересня.

УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.
Григорій Мацейко ("Гонта") – активний діяч націоналістичного підпілля, член УВО та ОУН, відомий як виконавець замаху на міністра внутрішніх справ Польщі Броніслава Пєрацького 15.06.1934 р. Перед вступом до ОУН у 1929 р. належав до спортивного т-ва "Луг". 1933 р. заарештований польською поліцією. Після того як революційний трибунал ОУН засудив до страти очільника польського МВС за пацифікації українського населення, зголосився стати виконавцем вироку. Керував акцією Микола Лебедь: за задумом організаторів Мацейко мав підірвати себе разом із Пєрацьким (бомбу виготовив у домашній лабораторії Ярослав Карпинець). Проте, у відповідний момент пристрій не спрацював і Мацейко смертельно поранив міністра Пєрацького з револьвера. Після убивства Мацейко утік з Галичини, деякий час перебував у Чехословаччині, пізніше – в Аргентині. Помер у Буенос-Айресі 11.08.1966 р.
**********
1944 рік
Під час нападу сотні УПА-Захід на райцентр Солотвина на Станіславщині знищені 17 і поранені 12 військових НКВД, спалені будівлі НКВД і НКГБ, звільнені 80 арештантів.

Біля села Товмач сотня УПА-Захід протягом всього дня вела бій із полком прикордонних військ, який підтримували 4 бронемашини. Знищені майор, 3 лейтенанти і 82 військових, поранено 162. Втрати УПА: 35 загиблих, 16 поранених.

Двоє воїнів УПА потрапили в засідку НКВД біля села Здвижень на Тернопільщині (нині територія Польщі), були важко поранені і підірвалися гранатами.

1945 рік
У селі Узин на Станіславщині повстанці захопили чотирьох бійців Червоної армії. Двох незабаром відпустили, ще двох забрали із собою.

1947 рік
Відбиваючи напад пошукової групи МВД у Жидачівському районі Дрогобиччини, відділ УПА-Захід знищив 5 військових, ще 8 поранено. У перестрілці загинув один повстанець.

У селі Солець на Дрогобиччині повстанці знищили голову райвиконкому, молодшого сержанта і рядового МВД та директора школи.

1948 рік
У селі Побіч на Тернопільщині повстанці знищили двох радянських активістів і спалили будівлі колгоспу.

У селі Миколаїв на Львівщині підпільники знищили радянського активіста і спалили клуб.

1949 рік
Під час боїв з москалями у селах Гусаків, Жупани і Подорожнє на Дрогобиччині загинули станичний ОУН Іван Олійник – «Максим» і ще троє повстанців.

Станичні ОУН «Верховинець» і Василь Ганцяк – «Володимир» загинули у боях з москалями у селах Максимівка і Микитинці на Станіславщині.

1951 рік
Двоє повстанців були захоплені в полон опергрупою МГБ на Тернопільщині.

Джерело.
СЕРГІЙ ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті.

Немає коментарів:

Дописати коментар