Загальна кількість переглядів!

субота, 26 вересня 2020 р.

Цей день в історії УПА - 26 вересня.

УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.
боївка СБ "Довбуша"
**********
1945 рік
У бою з москалями біля села Любеля на Львівщині загинули референт надрайонного проводу ОУН Федір Пелих – «Юрко» і ще один повстанець.

У Володимирецькому районі Волині повстанці знищили чотирьох бійців винищувального батальйону, що супроводжували зерновий обоз, ще чотирьох захопили в полон. Здобуто кулемет, автомат, дві гвинтівки.

У селі Товстобаби (нині Високе) на Тернопільщині повстанці знищили зав. відділом райкому КП(б)У, секретаря райкому ЛКСМУ і оперативного працівника НКВД.

1946 рік
Під час бою з москалями біля села Шупарка на Тернопільщині загинув районний референт СБ (служби безпеки ОУН) Петро Притула – «Хміль».

1947 рік
Чота сотні «Басейн» УПА-Захід у селі Нанчілка Мала на Дрогобиччині захопила в полон двох розвідників МВД, які на допиті розповіли, що мали створити мережу секретних агентів для викриття одиночних підпільників і повстанців. Після допиту обох знищено.

У боях з москалями у селах Биків і Лисятичі на Дрогобиччині загинули двоє повстанців, у тому числі станичний ОУН Максим Байко – «Підкова».

1948 рік
У селі Озерянка на Тернопільщині підпільники поранили трьох військових МВД.

У засідці на шляху в Підкаміньському районі Львівщини повстанці спалили вантажний автомобіль і знищили капітана й рядового МВД, ще двох військових поранено.

У селі Лопушне на Тернопільщині повстанці спалили будівлі колгоспу і розігнали охорону.

1951 рік
Через зраду провокатора надрайонний провідник ОУН «Сурмач» і охоронець потрапили в засідку опергрупи МГБ на конспіративній квартирі і загинули під час прориву.

Джерело.
СЕРГІЙ ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті

Немає коментарів:

Дописати коментар