Загальна кількість переглядів!

вівторок, 22 вересня 2020 р.

Цей день в історії УПА - 22 вересня.

УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.
Рій охорони к-ра "Довбуша" (1-й зліва). Друга зліва - санітарка рою, інші невідомі. 31.08.1944 р. під час відзначення Свята зброї на хуторі Ясенів біля с. Яблунів Турківського р-ну Львівської обл.
*****
1944 рік
У бою з москалями у селі Борщів на Львівщині загинув командир боївки ОУН Андрій Дух.

1945 рік
У бою з москалями біля села Майдан на Львівщині загинули 8 повстанців, у тому числі командир куреня «Холодноярці» УПА-Захід Олександр Маговський – «Град».

У засідці біля райцентру Пониква на Львівщині рій сотні «Дружинники» УПА-Захід знищив лейтенанта і роззброїв чотирьох військових Червоної армії. Останні відпущені після пропагандистської бесіди. Здобуто 5 автоматів і 4 гвинтівки.

Санітарка ОУН Софія Складан – «Оленка» потрапила до засідки НКВД біля села Загір’я на Тернопільщині, зазнала страшних катувань (переламано руки й ноги, відрізано груди, повністю вирвано волосся на голові) і була кинута помирати.

1946 рік
Рій сотні «Імені Колодзінського» атакував райцентр Печеніжин на Дрогобиччині. Обстріляні будинки МВД і МГБ, спалено молокозавод.

Під час боїв з москалями у селах Бориничі і Зав’язанці на Дрогобиччині загинули надрайонний провідник ОУН Федір Гриник – «Нестер» і ще четверо повстанців.

У селі Уторопи на Станіславщині підпільники знищили місцевого комуніста.

1947 рік
У селі Красноставці на Кам’янець-Подільщині повстанці знищили бригадира колгоспу.

У боях з москалями у селах Долішнє і Крушельниця на Дрогобиччині загинули двоє повстанців, у тому числі станичний ОУН Григорій Мартинів – «Ручай».

1948 рік
Відділ повстанців атакував дільницю винищувального батальйону в селі Вовчків на Станіславщині. Здобуто 11 гвинтівок і патрони.

Джерело:
СЕРГІЙ ГОРОБЕЦЬ,
Український інститут національної пам’яті

Немає коментарів:

Дописати коментар