Загальна кількість переглядів!

четвер, 24 вересня 2020 р.

Суд оперативної групи «Вісла» над особами, обвинуваченими у приналежності до ОУН і УПА.

ФОТО: 1947 рік. Акція «Вісла». Ветліна. Спійманих вояків УПА, імовірно з сотні Степана Стебельського - «Хріна» (або «Стаха»), допитує капітан Мєчислав Вітковський, старший слідчий, офіцер відділу інформації 2-ї Бригади КБВ.

14 травня 1947 року у Польщі почався військовий суд оперативної групи «Вісла» над особами, обвинуваченими у приналежності до ОУН і УПА.
Суд став наслідком масових арештів осіб, підозрюваних у причетності до українського підпілля, що розпочалися 24 квітня 1947, за чотири дні до початку повномасштабної операції «Вісла», за допомогою якої польська влада намагалася «остаточно вирішити українське питання».

Відповідно до даних з польських джерел, у квітні 1947 року Українська Повстанська Армія на теренах проведення операції мала особовий склад у кількості 2402 особи, у тому числі Самооборонні кущові відділи складали 720 осіб. СКВ створювались починаючи з 1944 року за територіальною ознакою для захисту українських сіл від терору німців, радянських партизан та польських банд, а з встановлення чітких кордонів між СРСР та Польщею переключились на опір репресіям з боку прокомуністичної польської влади. За тими ж польськими даними, кількість учасників УПА, що безпосередньо носять зброю та беруть активну участь у боях становила 1772 особи.

Дані командування Оперативної групи «Вісла» свідчать, що станом на 23 липня 1947 року збройні сили УПА на Закерзонні з 2402 осіб зменшились до 563. Хоча активний збройний опір тривав та через радянсько-польський кордон постійно приходили нові боївки. З цим періодом пов’язуються спроби ОУН налагодити співпрацю з антикомуністичною Армією крайовою, що у той час змушена була перейти у підпілля, але намагання не дали істотних результатів.

Розпочатий у травні суд тривав до 15 вересня і засудив 315 цивільних осіб, обвинувачених у приналежності до УПА і ОУН. Із засуджених 173 особи отримали смертний вирок, 58 - довічне ув'язнення, 40 – 15-річне-ув'язнення, 39 - ув'язнення на термін менше 15 років. Виправдано лише 5 осіб.

Джерело
УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.

Немає коментарів:

Дописати коментар