Загальна кількість переглядів!

четвер, 24 вересня 2020 р.

Бій у лісі. Тактика бою в лісі. З урахуванням досвіду минулих і сучасних воєн.

Бій в лісі — важка справа. Тому мусимо вивчати тактику ведення бою в лісі.
Якщо ви розвідувальна група (РГ) — то втікайте, поки не не оточили, заміновуючи шляхи відступу. Противник, не знаючи кількості розвідників і натикаючись на міни, найімовірніше не буде переслідувати. Для більшого впливу можна перегрупуватися і частиною групи, підсиленою парою кулеметів, всипати переслідувачам з флангу. Якщо зав'язнути в бою, то збільшується ризик отримати поранених. А більшої біди для РГ чи єгерської групи нема.

Поранених витягують до останнього. Добивають тільки в дешевих детективах і бойовиках.

Якщо проти вас працюють протипартизанські групи (наприклад при організованому прочісуванні місцевості).
Партизанський відділ повинен розділитися на групи по 12-15 чоловік. (та менші). Кожна група повинна відступати своїм шляхом, підтримуючи зв'язок з іншими групами.
Партизанська група для бою в лісі повинна мати важке озброєння — зо три кулемети що можуть пробивати основні укриття — кущі, стовбури дерев і інші перешкоди з близької відстані.

Ця ж схема може бути використана антипартизанською групою при зіткненні з малочисельним партизанським відділом що вирушив на диверсійне завдання.
При раптовій, лобовій зустрічі з ворогом, шквальним вогнем притискає його до землі, змушуємо залягти за укриття, тобто знерухомлює його. Не даєм підняти голову для прицільної стрільби. Це - завдання групи прикриття з кулеметом. Поки вона сковує ворога основні сили, використовуючи рельєф і маскування на місцевості, роблять різкий вихід вперед і заходять в правий бік противника. Ворог в цей час буде розгортатися в рострільну проти групи прикриття. Основі сили в той час мають змогу розстріляти противника з правого флангу як зграйку качок.

Крім того, в першу хвилину бою, а бій в лісі швидкоплинний, противник буде повертати стволи вправо, за правилом правої руки, направляючи їх один оному в спину, і тим заважаючи стрільбі.
Після того як ви нанесли сконцентрований вогонь в бік противника, як тільки помічаєте його перегрупування, дальше закручуйте його за годинниковою стрілкою, поки не вийдете на дистанцію кинжального вогню. Це старий прийом лісових розбійників і він спрацьовує уже понад сотню років. Найскладніше — робити це все на найбільшій швидкості. Тобто під час бою не буде часу для розмірковувань і подачі команд. Тобто радіо зв'язок тут недоречний. Тут важлива відпрацьовка дій відділу до автоматизму, причому в різних варіантах. Як і в рукопашному бою — мозок починає працювати на рівні інстинктів і підсвідомості. Також, в подібних ситуаціях не потрібно ставити собі завдання оточити і знищити противника до ноги. В безвихідній ситуації він буде битися до останнього і тоді обов'язково може поранити когось з ваших. А для розвід групи це поразка.

В рукопашний бій також вступати не варто. Хтось завжди встрелить.
Натомість, якщо проти вас переважаючі сили противника і він вас оточив, то використовується знаменитий повстанський “вихід пробоєм”. Концентрованим вогнем кулеметів пробивається діра в ланцюзі противника. Причому удар наноситься по сильній частині оточення (бо якщо нападете на слабку частину, противник знову оточить вас сильними відділами.) Тоді під прикриттям задньої групи робиться кидок на зближення, гранатами пробиваються рештки строю ворога, і ви зразу за вибухами вриваєтесь у пробій. Одночасно ведете віялом кулеметний вогонь, не даючи противнику піднятися з укриття і збільшуєте розмір пробою для виходу решти групи.

Діяти потрібно різко, нагло і вміло, бо ініціатива завжди корисна.
При прочісування лісів ніколи не зашкодить мати з собою 82-мм міномет. Навісний вогонь є дуже ефективним.

Авіація в лісі — дуже недобра справа, бо найімовірніше накриють і вас заразом з противником.

Зауваження! Навчайте солдатів стріляти з ходу. Прицілюватись за правилами не буде можливості. Стільбою з гарним прицілюванням мають займатися вибрані снайпери і спортсмени.

Рекомандовано також навчити солдатів стрільбі “з тичка”. Суть полягає в тому, що побачивши противника з автоматом, котрий сховався за укриттям (деревом), очікуйте його рухів сторону правого плеча, бо йому так зручніше пересуватися за своєю зброєю. Інакше йому требе буде переносити ствол на другу сторону дерева. Цілитись треба лівіше дерева в пусте місце. Як тільки противник починає рухатись — ви починаєте тиснути на гачок. Як тільки з'явиться на краю мушки — натискаєте гачок. Він сам набіжить на вашу кулю. Якщо ворог верткий і схоче вас обдурити, вискочивши зі сторони свого лівого плеча, то йому требе буде помудохатись зі своєю зброєю. Він або підніме ствол вверх, або зробить дугу низом. Тоді виловлюєте його так само, тільки з правого боку.
В будь-якому випадку в бою перемагає той, хто краще вишколений.

І ще одна річ про бій у лісі — основне постійно маневрувати. Як тільки встав чи заліг — різко збільшуєш свій шанс загинути.
Не можна відставати від своїх. Один в полі воїн тільки в бойовиках. В житті одного завжди затиснуть, оточать і не дадуть підняти голови. Ніхто тебе не врятує і не прикриє.


Джерело
УПА (Ukrainian Insurgent Army) reenacting.
(текст вкрадено з фейсбуку Segey Bo і чесно й творчо перекладено на Українську) 😉.

Немає коментарів:

Дописати коментар