Загальна кількість переглядів!

неділю, 28 березня 2021 р.

27 (або 28) березня 1912 р. народився Олекса Гірник. Який з любові до України та гніву до її гнобителів спалив себе. Герой України.

http://www.upa-pereginsk.if.ua

Олекса Гірник із родиною.
Пам’ятний знак Олексі Гірнику на місці його самоспалення. Тарасова Гора в Каневі

Олекса Гірник народився 28 березня 1912 році у Богородчанах на Івано-Франківщині. 

У родині було п’ятеро дітей, але лише Олексу відправили навчатися до української гімназії. Саме там сформувалися його націоналістичні погляди.

У березні 1937-го польський режим засудив Гірника як керівника п’ятірки організації українських націоналістів. Два роки Олекса провів у польському таборі «Береза-Картузька».

Фактично одразу після повернення, 11 листопада 1939 року, його затримує радянська влада в Івано-Франківську під час зібрання «Пласту». Наступні вісім років Гірник відбував покарання у Норильську та Магадані. У 1948 році Олекса Гірник повернувся до Калуша.

Власне самоспалення Гірник планував кілька років. 18 січня 1978 року він зібрав необхідні речі і вирушив у дорогу.

Вдома чоловік залишив записку про те, що їде відвідати родичів до Львова. Насправді ж вирушив до Києва, відвідав Києво-Печерську лавру, а потім поїхав до Канева.

Вночі з 21 на 22 січня, непомітно від охоронців, Гірник піднявся на Чернечу гору, обійшов кілька разів постамент Шевченка, розкидав листівки, підпалив себе і, зробивши ще кілька кроків у бік Дніпра, вдарив ножем собі у груди.

Обвуглене тіло знайшли вранці.

Немає коментарів:

Дописати коментар