Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 2 квітня 2021 р.

Цей день в історії УПА − 2 квітня.

фото. Під час Шевченківського Здвигу в Ноттінгамі. Додаткова інформація Архів ОУН в УІС - Лондон Ф.30, оп.2, од.зб.10, од.обл.2
23 травня 1964. http://ounuis.info

1943 рік
У селі Седм’ярки на Волині загін самооборони знищив 12 німців, ще 8 поранено. У бою загинули 6 повстанців. Жертвами німців стали 30 мешканців села (вбиті або спалені разом із своїми хатами).

1944 рік
Біля села Кам’янка на Львівщині повстанці захопили чотирьох радянських парашутистів.

Рейдова група УПА-Північ біля села Мигалки на Житомирщині була оточена загоном МВД. Протягом всього дня тривав бій, лише з настанням темряви повстанці змогли розділитися на три загони і прорватися до переправи через річку Тетерів. У бою загинув один із командирів групи «Лисогір» (був важко поранений і підірвався гранатою).

1946 рік
Сотня «Лебеді» УПА-Захід у селі Пациків на Станіславщині атакувала дільницю винищувального батальйону. Знищені 5 бійців, четверо поранені, двох захопили в полон. 
Здобуто два кулемета й 4 автомата. Вся дільниця знищена і спалена.

Пошукова група МВД захопила криївку в селі Старі Мости на Львівщині. Загинули четверо підпільників.

У засідці біля села Зелена на Станіславщині сотня «Гуцули» УПА-Захід знищила легковий автомобіль, у якому перебували 4 офіцери МВД.

Під час сутичок із загонами МВД у селах Бутині, Великі Мости, Дубини і Германів на Львівщині загинули 13 повстанців, серед них – районний провідник ОУН Михайло Піщур – «Лютий».

У селі Воневичі на Станіславщині підпільники знищили командира винищувального батальйону.

У бою з опергрупою МВД біля села Веринь на Львівщині чота УПА-Захід знищили 8 військових. У перестрілці загинули двоє повстанців.

1948 рік
Під час сутички із загоном МГБ біля села Бунова на Львівщині загинув надрайонний провідник Євген Смук – «Клим», член окружного проводу Володимир Кунанець – «Інгул» та охоронець.

Загони підпільників спалили міст військової залізниці біля села Спас на Станіславщині, клуб у селі Передмірка на Тернопільщині та будівлі колгоспу в селі Мільча Мала на Рівненщині.

Біля райцентру Болехів на Станіславщині повстанці знищили двох радянських активістів.

1949 рік
У сутичках із загонами МВД у селах Завій (Станіславина), Монастирець (Дрогобиччина) та Трибухівці (Тернопільщина) загинули 6 повстанців.

Під час облави в селі Погар на Дрогобиччині загинули станичний ОУН Василь Краснянський – «Ріка» та ще троє підпільників.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті

Немає коментарів:

Дописати коментар