Загальна кількість переглядів!

неділю, 11 квітня 2021 р.

Цей день в історії УПА - 11 квітня.

Парафіяни УГКЦ з Ноттінгаму ждуть на гостя з Лондону, Генерального Вікарія УГКЦ о.митрата Малиновського в день посвячення церкви. Додаткова інформація Архів ОУН в УІС - Лондон Ф.30, оп.2, од.зб.10, од.обл.1
1951р. http://ounuis.info
*****
1944 рік
У селі Лісова Слобідка на Житомирщині повстанці знищили червоноармійця, ще одного поранили.

1945 рік
Спецвідділ НКВД оточив загін УПА-Захід біля села Брусно Нове Підкарпатського воєводства (Польща). У перестрілці під час прориву знищені 10 військових, двоє поранено, захоплено кулемет. Втрати повстанців: двоє загиблих, один поранений.

1946 рік
У перестрілці з загоном МВД, який влаштував засідку в селі Ясенів на Львівщині, повстанці знищили одного військового і двох поранили.

Пошукова група МВД захопила криївку біля села Боброїди на Львівщині. Загинув районний референт Микола Зелений – «Мамай».

У селі Білащів на Волині підпільники знищили секретаря комсомольської організації та двох військових.

1947 рік
Польський загін захопив госпіталь УПА в Керманицькому лісі Підкарпатського воєводства Польщі. Підірвали себе мінами поранені і медперсонал. Серед загиблих – надрайонний референт Українського Червоного Хреста Олександра Гайдукевич – «Богданна».

У селі Росоховатець на Тернопільщині повстанці атакували дільницю винищувального батальйону. Здобуто 18 гвинтівок, особовий склад розпущено.

1948 рік
На Дрогобиччині підпільники знищили уповноваженого міністерства заготівель (село Лівчиці), двох військових МВД (село Рожанка) і спалили клуб (село Дороговижне).

У селах Козара і Цинів на Станіславщині повстанці знищили агента МВД та двох військових.

На Тернопільщині підпільники в районі хутора Плоска знищили дільничного МВД, в а селі Заставче поранили міліціонера.

1950 рік
Пошукова група МВД захопила криївку в селі Видинів на Станіславщині. Загинули районний провідник ОУН Степан Костащук – «Кривоніс» і його дружина.

1951 рік
Під час сутички з загоном МВД у селі Ракити на Львівщині загинули двоє повстанців.

У селі Козари на Станіславщині підпільники обстріляли і поранили двох військових МГБ.
Упорядник Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам’яті

Немає коментарів:

Дописати коментар