Загальна кількість переглядів!

четвер, 15 квітня 2021 р.

15 квітня 1945 р. відбувся бій сотні УПА "Лісовики" з московитами між с.Сільцем і присілком Діброва.

Богдан Миколайович Федик «Крук» 12 лютого 1919р., с. Мечищів, Бережанський район, Тернопільщина — 7 травня 1945 , біля с. Сосулівка, Чортківський район, Тернопільська область ) — хорунжий УПА (15.04.1945), курінний Бережанського куреня, а згодом відділу «Лісовики».

15 квітня 1945 сотня «Лісовики» квартирувала на хуторах Морги біля с.Сільце Божиківське (район Підгайці). Ранком біля 7-ї години почулися постріли і розвідка донесла, що до с. Слов'ятин вночі приїхали московити.

Командир сотні старший булавний «Крук» оголосив тривогу і наказав відходити до лісу. Інші розвідники доповіли, що до ближніх сіл Божиків, Тростянець теж прибули московити для оточення лісового масиву. 

«Крук» наказав зайняти позиції між Сільцем і присілком Діброва і приготуватися до бою.
Близько 11-ї години з боку Діброви почулися постріли і невдовзі почався жорстокий бій, який тривав більше години. Московити наступав з усіх боків з великою настирливістю.

Повстанці мужньо відбивали численні атаки. Після оточення сотні «Крук» наказав пробиватися. Московити не витримали удару, сотня забрала поранених і вирвалася з оточення. Ворожі втрати: 17 вбитих і стільки ж поранених. Повстанські втрати: 18 вбитих і кілька поранених.

Літопис УПА.

Немає коментарів:

Дописати коментар