Загальна кількість переглядів!

середу, 7 квітня 2021 р.

Цей день в історії УПА 7 квітня.

Повстанці з Тернопільщини. Сотня "Орли", 1944 рік. Джерело: Архів ЦДВР.

1944 рік
Чота УПА-Північ вступила в бій із пошуковою групою НКВД в селі Кам’яна Гора на Рівненщині. Знищені 7 військових, серед них два лейтенанти.

Біля села Люлінці на Тернопільщині велика група повстанців атакувала обоз Червоної армії. Захоплено дві автомашини та гармату.
В селі Красне на Тернопільщині підпільники знищили офіцера зв’язку НКВД та рядового.

1945 рік
Полк внутрішніх військ та загін НКВД захопили криївку в селі Бринь на Станіславщині. Загинули командир військової округи «Говерла» УПА-Захід Федір Королюк – «Колчак» та ще четверо повстанців.

Поранений і захоплений у полон бельгієць Альберт Газенбрукс – радист УПА, що працював на радіостанції «Самостійна Україна» («Афродіта»).
Альберт Газенбрукс (1915-1979) – народився в місті Остенде (Бельгія). Навчався у Вищій єзуїтській школі торгівлі в Антверпені, одружився і мешкав у Брюсселі. Мобілізований до армії в 1939-му. Після капітуляції Бельгії (1940) опинився в німецькому полоні. Незабаром був відпущений, працював учнем слюсаря в Берліні. За спроби втекти на батьківщину його ув’язнили (1943), а потім Альберт Газенбрукс працював у німецькій будівельній компанії в Рівному. Де і був захоплений місцевим загоном УПА.
Приєднався до азербайджанського куреня УПА-Північ, з листопада 1943-го працював на радіостанції «Самостійна Україна» («Афродіта»). Після арешту і допитів, без суду засланий у табори Воркути. Лише в 1947-му його засудили до 10 років каторжних робіт. Звільнився після смерті Йосипа Сталіна, в червні 1953-го. Восени повернувся до Бельгії. Працював бухгалтером, контактував з українською діаспорою. Зокрема, виступив із промовою з нагоди 25-річчя утворення УПА (1967). У 1968-му нагороджений Золотим хрестом 25-річчя УПА.
Помер 7 вересня 1979-го у Брюгге (Бельгія). За участь у національно-визвольній боротьбі указом Президента України посмертно нагороджений орденом «За заслуги» (2010).
****

1945 р.
У селі Баворів на Тернопільщині повстанці спалили приміщення винищувального батальйону. Знищені районний прокурор, два сексоти і три бійця батальйону.

Потужна облава загонів НКВД на тактичний відтинок «Чорний ліс» УПА-Захід на Станіславщині. У важкому бою загинули командир куреня «Месники» Олекса Хіменець «Благий», командир сотні «Вершник» та 50 воїнів УПА.

На шляху біля села Стебник на Дрогобиччині підпільники захопили інструктора райкому ЛКСМУ Соловйовську.

Сотня «Пролом» УПА-Захід у райцентрі Топорів на Львівщині атакувала гарнізон НКВД. Знищено залогу, спалено будівлю, здобуто зброю і боєприпаси.

Масштабний бій куреня «Промінь» УПА-Захід із пошуковою групою НКВД (понад 250 чоловік) біля села Прислоп на Станіславщині. Знищені 12 військових. Втрати повстанців – 3 загиблих, двоє поранених, двоє захоплених у полон.

1946 рік
Пошукова група МВД захопила криївку в селі Германівка на Тернопільщині. Після бою підірвалися гранатою двоє підпільників.

Сотня «Дністер» УПА-Захід у селі Річка на Станіславщині атакувала дільницю винищувального батальйону. Розігнано особовий склад, здобуто кулемет та інше озброєння.

У сутичках із загонами МВД у селах Загірці та Стремільче на Львівщині загинули 6 повстанців.

1947 рік
У селі Михалувка на Тернопільщині підпільники знищили дільничного МВД. А в селі Доброгостів на Дрогобиччині – двох агентів районного фінвідділу.

1948 рік
У селі Ріпчиці на Дрогобиччині повстанці спалили будівлі колгоспу.

Пошукова група прикордонних військ наскочила на двох підпільників у селі Конюшки на Дрогобиччині. Обидва загинули під час прориву, знищивши одного військового і ще одного поранивши.

1949 рік
У селі Угорці на Львівщині повстанці знищили голову колгоспу.

Під час сутички з опергрупою МВД у селі Росохи на Дрогобиччині загинули двоє підпільників.

У зіткненні з загоном МВД у селі Гвізд на Станіславщині повстанці знищили одного військового, інший отримав важке поранення.

1954 рік
У селі Велика Яблонка на Волині підпільники поранили дільничного МВД.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті

Немає коментарів:

Дописати коментар