Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 9 квітня 2021 р.

Цей день в історії УПА 9 квітня.

Зустріч на постої. Передній справа –
Білінчук Дмитро, "Хмара" сидить – окружний провідник Коломийщини Легкий Григорій, "Борис" інші – невідомі. /АВР/. Вокспопулі.

1944 рік
У засідці на шляху Дубно – Броди на Рівненщині повстанці знищили два легкові автомобілі з військовими НКВД.

Біля села Вишнівець на Тернопільщині повстанці знищили сержанта Червоної армії і обеззброїли трьох військових, що ремонтували танк Т-34.

1945 рік
Сотня «Кочовики» УПА-Захід під час рейду біля села Радванці на Львівщині зіткнулася з загоном НКВД. У перестрілці знищені 4 військових. Втрати УПА – 1 поранений.

1946 рік
Пошукова група МВД захопила криївку-госпіталь біля села Колодіївка на Станіславщині. Загинули лікар Амалія Рогай – «Сойка» і санітарка.

Загін УПА-Захід атакував дільницю вищинувального батальйону в селі Зеленів на Чернівеччині. Особовий склад розбігся, здобуто зброю.

Сотня «Опришки» УПА-Захід прийняла бій із загоном МВД біля села Кропивник на Станіславщині. Знищені 32 військових. Загинули 5 повстанців, ще троє захоплені в полон, троє поранено.

1947 рік
Пошукова група МВД захопила криївку в селищі Нараїв на Тернопільщині. У перестрілці знищений один військовий, ще одного поранено. Загинув один підпільник, інший зміг прорватися.

У селі Кулаківці на Тернопільщині повстанці знищили заступника голова райвиконкому.

Під час облави загону МВД у селі Сапогів на Тернопільщині повстанці знищили одного бійця. В бою загинули кущовий провідник ОУН Іван Заріцький – «Рись» і ще двоє підпільників.

У селах Бистриця і Любинці на Дрогобиччині повстанці знищили завідувача райвідділу соціального забезпечення і охоронця урядової лінії зв’язку.

1948 рік
У засідці в селі Угорськ на Тернопільщині підпільники знищили районного уповноваженого і військового МВД.

Під час зіткнення з загоном МВД біля села Рахиня на Станіславщині загинув один повстанець.

У селі Коростятин на Тернопільщині повстанці знищили дільничного МВД і бійця винищувального батальйону, а в селі Ходоковці на Дрогобиччині – голову колгоспу.

1950 рік
Троє підпільників загинули біля хутора Шопинка на Тернопільщині, потрапивши в засідку МВД.

У сутичці з загоном МВД загинув станичний ОУН Василь Плечій – «Вітер».

1954 рік
Під час зіткнення з опергрупою КГБ біля села Манява на Станіславщині загинув один повстанець, ще один отримав поранення, але зміг прорватися.

Сергій ГОРОБЕЦЬ, Український інститут національної пам`яті

Немає коментарів:

Дописати коментар