Загальна кількість переглядів!

вівторок, 6 квітня 2021 р.

6 квітня 1945р. різня в селі Горайці, винищення Українського населення здійснене підрозділами другого окремого операційного батальйону корпусу внутрішньої безпеки польщі. (список жертв).

Вісник Любачівщини №19, Львів 2011. 96 ст.
******
5 квітня 1945 року в 21:00 Другий Окремий Операційний батальйон Корпусу Внутрішньої Безпеки Польщі спільно з міліцією під керівництвом підполковника Станіслава Шопінського виступив з казарм в Любачові.

В 4:50 наступного дня батальйон, поділений на чотири групи, зайняв бойові позиції. Село Гораєць разом з його присілками було оточене.

О 5:00 розпочато атаку. Спочатку село було піддано артилерійському обстрілу, потім заатаковано піхотними відділами.

В 6:10 Гораєць був зайнятий. Військові підрозділи перебували в населеному пункті до 10:00, позбавляючи в той час життя цивільних мешканців села. Зокрема, лише на території одного з господарств розстріляно близько 60 осіб. Будівлі в Горайці були підпалені, в них живцем згоріли жителі, котрі там ховалися від мордувань. 

Дії війська супроводжувала акція польського цивільного населення. На користь військових пограбовано майно цивільних мешканців села.

Під час акції загинуло 174 особи, серед них 32 жінки, 35 дітей та 19 жителів, вік яких перевищував 60 років[8]. Наймолодшому з замордованих було лише 6 тижнів, найстаршому минуло від дня народження 80 років.

За наказом польського командування, доведеного до керівництва батальйону, метою акції було знищення штабу Української повстанської армії. Але в Горайці на той час не перебував жоден підрозділ УПА. Єдиною озброєною силою в селі був невеликий відділ української самооборони. Підтвердженням цього служить і малий час (біля години), який пройшов від початку акції до зайняття села. Як згадує член гораєцького Самооборонного Кущового Відділу (СКВ) Михайло Лівчанин на псевдо «Семененко»:

«Коли дізналися, що в селі нікого немає, почали атакувати зі всіх сторін, мордувати мешканців, стріляти в жінок та дітей».

Оригінальний текст (пол.)

Michajło Liwczanin „Semenenko” z horynieckiego SKW opowiada: „gdy dowiedzieli się, że we wsi nikogo nie ma, zaczęli atakować ze wszystkich stron, mordować mieszkańców, strzelać do kobiet i dzieci”.

Фактичним завданням польських відділів було залякування українських мешканців села з ціллю примусити їх до залишення території УКРАЇНИ! Етнічних Земель.

СПИСОК ЖЕРТВ З СЕЛА ГОРАЄЦЬ 6 КВІТНЯ 1945 р.
Для збільшення натисніть на картинку.
Джерело. Євдокія Філь, котра упродовж 12 років, аж до своєї смерті в 2009 році, збирала дозволи на встановлення пам'ятника, кошти на його спорудження та прізвища невинно замордованих односельців., Вікіпедія.

Отже, Гораєць: перше вбивство припало на 25 вересня, друге – 11 грудня, третє на 13 грудня 1944 р.; 10 січня 1945 р. загинуло 7 горайчан. У документі наведено імена й прізвища 139 смертельних жертв етноцидної акції з 6 квітня 1945 р. (29 осіб поранено). Цього одного дня нападники пограбували майже 17 тонн зерна! Усі втрати Горайця – це 149 чоловік, 43 тонни зерна, 200 корів, 155 коней, 154 спалені хати. 

Джерело.2:.https://nasze-slowo.pl/krivavij-teror-na-ljubachivshhini-u-1944-1946-rokah/

1 коментар: