Загальна кількість переглядів!

вівторок, 6 квітня 2021 р.

Цей день в історії УПА - 6 квітня.

Дмитро Карпенко-"Яструб" , сотник УПА, уродженець Полтавської області (другий справа) https://www.istpravda.com.uа

1943 рік
У місті Ковель на Волині поліція (з числа українців) знищила 18 німців, звільнила з в’язниці заарештованих та розпустила табори трудової повинності.

1945 рік
Загін УПА-Захід вступив у бій із спецгрупою НКВД у селі Ростовка на Тернопільщині. У перестрілці знищені 10 військових. Загинули двоє повстанців.

У сутичці з загоном НКВД біля села Струтин на Станіславщині загинули троє підпільників.

1946 рік
Сотня «Імені Богуна» УПА-Захід розігнала бійців винищувального батальйону в селі Брустури на Станіславщині. Здобуто зброю і боєприпаси.

Під час сутичок із загонами МВД у селах Гаї та Руда Силецька на Львівщині загинули двоє повстанців.

У селі Чехи на Львівщині повстанці знищили обласного резидента МГБ.

1947 рік
Рій сотні «Сурма» УПА-Захід у селі Прокурава на Станіславщині знищив дільничного МВД і начальника винищувального батальйону.

Чота сотні «Імені Колодзінського» УПА-Захід під час нападу на дільницю винищувального батальйону в селі Майдан на Станіславщині здобула 7 гвинтівок.

1948 рік
На Дрогобиччині в селах Ізидорівка та Крехів підпільники спалили сільські ради і пошкодили зв’язок. У селі Балич знищили організатора місцевого колгоспу, поранили районного уповноваженого міністерства заготівель.

1949 рік
Загін МВД наскочив на групу повстанців у селі Назірна на Станіславщині. Кулеметник Василь Гулик – «Дубок» прикрив вогнем відхід товаришів, але був оточений і застрелився останнім патроном.

У селі Боляновичі на Дрогобиччині підпільники атакували дільницю винищувального батальйону. Здобуто 9 гвинтівок.

1950 рік
У зіткненні з опергрупою МВД у селі Коростенко на Дрогобиччині загинула друкарка районного проводу ОУН Катерина Пукач – «Вишня».

Підготував Сергій Горобець, Український інститут національної пам`яті

Немає коментарів:

Дописати коментар