Загальна кількість переглядів!

середу, 12 серпня 2020 р.

12 серпня 1919р. у с. Вовкове Ужгородського району народився Іван Шпонтак (Дубровик, Залізняк) сотник УПА, командир куреня УПА «Месники».

12 серпня 1919р. у с. Вовкове Ужгородського району народився Іван Шпонтак (Дубровик, Залізняк) – сотник Української повстанської армії, командир куреня УПА «Месники» і тактичного відтинку «Бастіон», шеф Штабу військової округи «Сян» на Закерзонні. Лицар Срібного Хреста Бойової Заслуги 2-го класу.
Закінчив народну школу, продовжив навчання у сільськогоспо-дарській школі в м. Михайловці (нині Словаччина), Ужгородській вчительській семінарії. Опісля вчителював на Верховині.

У травні 1938 р. Іван вступив до Організації українських націоналістів. Як сотник Карпатської Січі, готував військові сили молодої незалежної держави, був ак¬тивним членом «Просвіти». Після окупації Карпатської України нацистською Угорщиною Іван Шпонтак виїхав до Словаччини. Навесні 1941 р. гестапо заарештувало Шпонтака за знайдену листівку антинімецького змісту, однак з тюрми він втік.

Згодом у Берліні вступив у осередок ОУН, вивчав німецьку мову, пройшов військову підготовку на курсах, які готували старшин для майбутньої української армії. За дорученням ОУН став комендантом української поліції в м. Сянки.

30 червня 1941 р. у Львові було проголошено Акт про відродження Української держави. Нацисти розпочали репресії проти українських патріотів. Шпонтак потрапив до гестапо, від розстрілу його врятувала втеча.
У квітні 1944 р. Іван Шпонтак перейшов в Українську повстанську армію разом із друзями, яких вишколював, будучи заступником коменданта української поліції в Раві-Руській. Організував курінь УПА, який діяв на відрізку від м. Угнів (Львівська область) по річку Сян. Брав участь у боях під час акції «Вісла» (1947 р.). В одному з таких боїв курінь «Залізняка» був розбитий.

Влітку 1959-го чеська поліція заарештувала Івана Шпонтака -Залізняка, й на вимогу польського комуністичного уряду передала польським органам безпеки. У 1961 р. в Перемишлі Івана Шпонтака засудили до смертної кари, яку замінили на довічне ув’язнення. На суді Залізняк доводив, що українська держава існує: «Смислом мого цілого життя було й буде: Україна вільна, Україна Соборна. Я вірю в перемогу. З цього шляху мене не заверне ніщо, ані тортури, ані пекло тюрем, ані смерть…».

Земляцьке товариство «Карпатський Союз» зі США звернулося до архієпископа Івана Бучка в Римі по допомогу у справі Івана Шпонтака. Архієпископ найняв адвоката в Польщі, який домігся для Шпонтака пожиттєвого ув’язнення до 25 років.

Із підірваним здоров`ям, без документів і засобів до життя Іван Шпонтак вийшов із польської в’язниці у листопаді 1981-го. А 4 квітня 1989 року, після тяжкої хвороби, помер у лікарні в Кошицях. Там і похований.

У 2001 році Івану Шпонтаку було встановлено на Вовковийській ЗОШ І ст. меморіальну дошку.

Джерело
© 2020 Офіційний веб-сайт УІНП
www.memory.gov.ua

Немає коментарів:

Дописати коментар