Загальна кількість переглядів!

пʼятницю, 14 серпня 2020 р.

14 серпня в Історії УПА Тернопільщини.

село Слов'ятин

1945 р. – у Слов’ятинському лісі відбулася нарада групи командирів Тернопільської ВО 3 “Поділля” на чолі з “Бондаренком”, у якій брали участь курінні “Гордієнко” і “Левко”, сотенні “Довбня”, “Овоч”, “Ясмин”, організаційно-мобілізаційний референт проводу ОУН Кам’янець-Подільської області “Рубач”.

1945 р.  – у тодішньому Скала-Подільському районі Тернопільської області група повстанців спалила у колгоспі ім.Сталіна 8 копиць хліба і молотарку.

1947 р. – бій з москалями у селі Лисівка Товстенського району Тернопільської області.
У ніч із 13 на 14 серпня 1947 р. вояки УПА спалили в селі Ігровиця Тернопільського району молотарку і пошкодили двигун.

1948 р. – голова райвиконкому Андрій Войтович із гарнізоном МДБ (40 осіб) зігнав мешканців села Дубівці Тернопільського району на збори, під час яких сказав: “Все, що стається на території району (в ніч із 13 на 14 серпня в селі спалили молотарку і пошкодили двигун) роблять це дубівецькі бандити Сеник і Могильський (місцеві підпільники). Я буду писати у Верховну Раду, щоб усе село Дубівці виселили на Сибір”.

1948 р. – бойовики ОУН біля села Гаї Зарудянські Заложцівського району Тернопільської області поранили уповноваженого міністерства заготівель.

1948 р. – прокурор та інструктор райвиконкому забрали у безземельної мешканки с. Вікно Гусятинського району Христини Кривдик усе збіжжя.

Джерело
https://teren.in.ua/2016/08/14/14-serpnya-v-istoriyi-ternopilshhyny/

Немає коментарів:

Дописати коментар